Kuća plamena mira: Danas počinje druga likovna kolonija „Slovenci u Tuzli“

by admin
| 5:50

U Kući plamena mira u Tuzli od ponedjeljka 17.08. do subote 22.08. 2015. godine održat će se druga po redu likovna kolonija „Slovenci u Tuzli“, a pod pokroviteljstvom Saveza slovenačkih društava u BiH „Evropa Zdaj“ i Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla.

U okviru svog djelovanja kolonija će okupiti 12 umjetnika iz regije i šire koji će u nesvakidašnjoj stvaralačkoj atmosferi razmijeniti iskustva, ostvariti kontakte i stvarati likovna djela.  Druga likovna kolonija „Slovenci u Tuzli“ počinje u ponedjeljak, a završava u subotu otvaranjem izložbe slika učesnika kolonije. U kulturnom programu učestvovat će Vokalna skupina „Kronce“  Novog Mesto iz Slovenije pod vodstvom dirigentice Alenke Novak i Ženski zbor „Slovenčice“ iz Tuzle pod vodstvom dirigentice Lejle Mulaosmanović.

Osnovni cilj organiziranja likovne kolonije u Tuzli je širenje kulturnog djelovanja i razmjena iskustava s umjetnicima iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i šire. Drugom likovnom kolonijom nastojimo postaviti temelje za uspješan razvoj jedne manifestacije koja će prerasti u tradiciju i simbol značaja likovne umjetnosti u Tuzli, te učvrstiti stub suradnje između BiH i Republike Slovenije.

Sponzori ovogodišnje likovne kolonije su Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po Svetu, Grad Tuzla, BH Telecom i Hotel Tuzla.

Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla djeluje već punu 21 godinu u Tuzli i svojim radom se afirmiralo u Bosni i Hercegovini i u Republici Sloveniji. Udruženje se aktivno uključuje u događaje na lokalnom nivou, te svojim djelovanjem kontinuirano doprinosi jačanju veza i međusobnog razumijevanja između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine. U sklopu Udruženja, uz dopunsku nastavu slovenskog jezika i kulture, aktivno djeluje Ženski pjevački zbor „Slovenčice“ i likovna sekcija, kroz čiji aktivan rad se Udruženje afirmiralo na polju kulture u gradu i šire. Savez slovenačkih društava u Bosni i Hercegovini „Evropa Zdaj“ i Udruženje građana slovenačkog porijekla u Tuzli uspješno surađuju više puta godišnje na okupljanjima slovenskih zborova u Bosni i Hercegovini, taborenjima i druženjima učenika koji pohađaju nastavu slovenskog jezika diljem BiH, te je ovo izvrsna prilika da se razmjeri tih druženja još prošire.

Likovna sekcija Udruženja uspješno radi i stvara već dugi niz godina, što potvrđuju bojne izložbe u BiH i Sloveniji. Za 13 godina postojanja ogranizirano je 19 izložbi. Izlagali su svake godine najmanje jedanput u Tuzli, tri puta u Sarajevu te po jedanput u Prijedoru, Ljubljani i Velenju.

Učesnici likovne kolonije „Slovenci u Tuzli“ 2015:

–          Nada Pia Bajlo, Zadar

–          Tatjana Bosnić, Banja Luka

–          Nada Dobnik, Tuzla

–          Dragan Gačnik, Zenica

–          Marijana Gregl-Bikar, S. Karlovci, Novi Sad

–          Melada Huseinagić, Tuzla

–          Borka Jokić, Tuzla

–          Ivan Kosmos, Split

–          Davor Mešić, Ljubljana

–          Stanka Novković, Zagreb

–          Zvonko Ostojić, Kakanj

–          Vlatko Zimmer, Tuzla

(Tuzlainfo.ba)