Liga za borbu protiv epilepsije TK: U srijedu ispred Omege „Ljubičasti dan“

by admin
| 14:26
2403 Purple Date Logo

Liga za borbu protiv epilepsije Tuzlanskog kantona i Klinika za neurologiju UKC Tuzla i ove godine će obilježit 26. mart u znak podrške oboljelim od epilepsije.

U svijetu se taj dan obilježava od 2008. godine kao ˝Purple Day˝ ili ˝Ljubičasti dan˝, na incijativu devetogodišnje djevojčice Megan Cassidy iz Kanade, u cilju podizanja svijesti o epilepsiji i ukazivanju na važnost upoznavanja sa osnovnim simptomima ove bolesti i načinima na koje se oboljelima može pomoći.

Kroz aktivnosti koje se provode u povodu obilježavanja ovog dana svi obučeni u ljubičasto ili sa ljubičastim detaljima koje nose na taj dan, šalju poruke da oboljeli nisu sami. Kao i prošle godine Liga za borbu protiv epilepsije Tuzlanskog kantona i Klinika za neurologiju UKC Tuzla različitim aktivnostima pridružuju se svjetskoj zajednici u pružanju podrške u borbi protiv epilepsije.

Tim povodom 26. 03. 2013. godine, u vremenu od 11-13 sati, na platou tržnog centra “Omega” u cilju podizanja svijesti javnosti o epilepsiji planirana je javna akcija za građane.

(TI)