U Tuzli prikazan film “PrijedoRSko ljeto 92”: Priča kao amanet generacijama koje dolaze!

by admin
| 6:01
2203 prijedor

Igrano-dokumentarni film “PrijedoRSko ljeto 92”, koji je utemeljen na nekoliko potresnih priča o ratnim dešavanjima na području općine Prijedor, prikazan je sinoć u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, u organizaciji Općinskog odbora SDA Tuzla.

U filmu koji je rađen u produkciji Exit Media su zabilježeni autentični iskazi osoba koje su preživjele zločine, što je samo dio prijedorskog pakla dokumentovanog u ovom filmskom ostvarenju.

Autor filma, talentirani i mladi režiser i producent Enes Hotić je u svom obraćanju naglasio da se u Prijedoru na neki način ponovila historija, s obzirom na to da je krizni štab te općine 1992. naredio da svi Bošnjaci u javnosti moraju nositi bijele trake na rukavima, kao što su nacisti 1939. naredili poljskim Jevrejima.

-Kada govorimo o Prijedoru bitno je spomenuti Tomašicu, najveću masovnu grobnicu na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, koja je dugo i vješto skrivana tajna naših komšija koje su zasigurno znali čije kosti ta grobnica krije. Ovo je film nakon kojeg apsolutno ne možete aplaudirati shodno tematici koju on tretira”, rekao je Hotić.

Dodao je da mu je cilj da film bude amanet generacijama koje dolaze kako se strašni zločini počinjeni na području Prijedora, Srebrenice, Foče, Goražda, Sarajeva i drugih bh. gradova nikad i nikome, a pogotovo Bošnjacima, ne bi opet dogodili.

Obraćajući se prisutnima u ime domaćina, predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla doc.dr. Salko Bukvarević kazao je da su građani Tuzle uvijek suosjećali sa žrtvama. ” Znamo kroz historiju, u periodu od 1941.-1945. godine bježeći ispred četničkog noža jedna velika grupa građana je našla utočište upravo u našem gradu Tuzli. Takođe i od 1992.-1995. godine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu veliki broj građana je našao utočište u Tuzli. Dakle Tuzla je uvijek znala susjećati sa ljudima koji su preživjeli torture.

Cilj ovoga projekta jeste da damo podršku da se istina o stradanjima građana BiH, u ovom slučaju građana grada Prijedora, proširi i naravno da damo svoj doprinos da se obavezno kazne i procesuiraju zločinci koji su počinili ova nedjela te da svi skupa učestvujemo u prezentiranju istine o stradanju građana Bosne i Hercegovine” – istakao je Bukvarević.

Za vrijeme rata više od 51.000 Prijedorčana protjerano je iz svojih domova, dok je 31.000 Bošnjaka i Hrvata prošlo kroz srpske logore. Više od 3.000 Bošnjaka i Hrvata je ubijeno, od čega 256 žena i 102 djece.

Film je kod prisutnih izazvao buru emocija. Još jednom je naglašeno da je zločin zaboraviti zločin, te da se na ovakvim i sličnim projektima mora permanentno raditi kako se genocid nad Bošnjacima više nikada ne bi ponovio – saopštno je iz Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla.

(TI)