Skupština TK: Zabrana novog zapošljavanja u javnom sektoru u narednih 60 dana

by admin
| 18:07
0101 skupstina

Skupština Tuzlanskog kantona je danas, na sjednici hitnog karaktera, usvojila odluku kojom se obustavlja zapošljavanje osoba u javnom sektoru na području Tuzlanskog kantona.

Oduka je usvojena na inicijativu zastupnika Narodne stranke Radom za boljitak Merseda Šerifovića.

Njome se obustavljaju i van snage stavljaju i trenutno raspisani konkursi. Među njima je i konkurs Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o prijem u radni odnos nastavnika i stručnih saradnika u školama na području Tuzlanskog kantona.

-Da je moja inicijativa prošla prije pet mjeseci sigurno bi imali manju štetu, ali dobro je da je usvojena i danas. Ovom odlukom se uvodi morotorij na sva zapošljavanja u javnom sektoru u Tuzlanskom kantonu. Dakle, u ministarstvima, zavodima, upravama, javnim preduzećima, službama i svemu onome što je pod ingerencijom Vlade i Skupštine TK u narednih 60 dana je zabranjeno zapošljavanje, kazao je Šerifović.

Najavio je i da će od nove Vlade tražiti da analizira dosadašnje zapošljavanje i eventualno uradi reviziju.

Zastupnici su usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica.

Prema riječima predlagača izmjena, predsjednika Kluba SDA u Skupštini Senada Alića, u dosadašnjoj proceduri na raspisanim konkursima članovi svih boračkih organizacija su često bili diskriminirani.

-Ovim izmjenama se utvrđuju jednaka prava boraca. Za vrijeme konkursa onaj ko je imao pravo na davanje 10 bodova za intervju pripadnicima boračke populacije je mogao dati, recimo, dva boda, a onome ko mu odgovara i koga hoće da zaposli, osam. Ovim Zakonom su donesene precizne stavke koje će to spriječiti, istakao je Alić.

(Tuzlainfo/ Bportal.ba)