Prosvjetni radnici upozoravaju: Opet kršenje konkursnih procedura u školama TK-a?

by admin
| 18:50

Povodom poslijednjih dešavanja u obrazovanju i grubog kršenja Zakona koje čini resorno ministarstvo, kako je navedeno, prosvjetni radnici TK oglasili su se saopćenjem za javnost – koje prenosi RTV Slon.

U saopćenju je kritiziran Pravilnik o prijemu uposlenika u radni odnos u kojem se, ocjenjuju nastavnici, prosvjetni radnici ponižavaju i kao presudni momenat za zasnivanje radnog odnosa akcentira se broj bodova ostvaren na intervju.

Između ostalog je navedeno: „Direktorima je data autonomija da odaberu koga hoće visokim brojem bodova koje kandidat može dobiti ili ne. Ni to nije bilo dovoljno nego se ostavlja mogućnost direktorima da traže saglasnost bez obzira na rang listu i primaju koga hoće čime konkurs gubi svaki smisao i čime vrše direktnu diskriminaciju kandidata po svim osnovama“. Nadalje, u saopćenju je napisano i da u jednom od članova Pravilnika stoji da direktor uz saglasnost ministarstva može tražiti da se u radni odnos primi bilo koji kandidat iz reda direktnih učesnika rata, djeca šehida, i ratnih vojnih invalida, te da se izmjenama vrši direktna diskriminacija ne samo onih koji ne pripadaju ovim kategorijama nego i onih koji pripadaju, jer nije definisano kako odabrati jedno dijete demobilisanog borca u odnosu na drugu djecu demobilisanih boraca koji ispunjavaju iste uslove konkursa, odnosno ostvaruju iste bodove.

Prosvjetni radnici navode i da je u toku same konkursne procedure Ministrstvo obrazovanja objavilo ispravku istog, kojom je od kandidata koji su već poslali dokumentaciju na Konkurs traženo da naknadno prilože potvrde s biroa da bi ostvarili boračke beneficije, čime su svi koji konkurišu izloženi duplim troškovima jer kandidat koji je već poslao dokumente ponovo za sve pozicije na koje konkuriše mora poslati i potvrde s biroa i duplo platiti dostavu dokumentacije. Učitelji i nastavnici napominju da je traženje dodatne dokumentacije u ispravci konkursa nezakonito, i u saopćenju dalje navode: „Uprkos svim razgovorima ministra s prosvjetnim radnicima, sve što je urađeno, izmjene Pravilnika u toku konkursne procedure, nezakonito traženje dokumentacije dodane u ispravci Konkursa i iako je i sam ministar svjestan da je sve nezakonito i dalje insistira na takvim odredbama i činjenju diskriminacije po svim osnovama. Već imamo informacije da su školski odbori dobili spiskove imena ko i gdje da se primi, koliko će se kome dati bodova na intervjuu i kome će se potpisati odnosno tražiti saglasnosti za preskakanje liste.

Prosvjetni radnici su shodno tome podnijeli krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja i nezakonitog rada protiv  ministra obrazovanja i njegovih pravnika koji su dužni provoditi zakon a ne kršiti ga. Ovim putem pozivamo i Ministarstvo za boračka pitanja da se oglasi po ovom pitanju jer su i prosvjetni radnici mahom iz reda boračke populacije. Također, pozivamo Koordinaciju boračkih udruženja da dignu svoj glas protiv manipulacije borcima u obrazovanju“, stoji u saopćenju prosvjetnih radnika TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.