Koga će podržati mandatar: Za ministre u Vladi TK predloženo čak 75 kandidata!

by admin
| 13:11
1803 vlada

Pri izboru članova nove Vlade Tuzlanskog kantona praktično je omogućeno da svako može predložiti svakoga za ministra, pa se čak i samokandidirati.

To je dovelo do toga da je za 12 ministraskih pozicija prijavljeno – ili su se sami prijavili – čak 75 kandidata! A kandidate nude udruženja, sindikati, sportski kolektivi, grupe građana, škole…

Najviše kandidatura, čak 17, dobio je Adem Šehidić, ministar obrazovanja u vladi Seada Čauševića. No, gotovo sve kandidature dolaze iz osnovnih škola u kojima su direktori, po partijskoj liniji, imenovani u njegovom mandatu, a posao dobijao stranački kadar. Bez obzira na kandidature, Šehidić će se teško vratiti u toliko željenu ministarsku fotelju, jer je upravo njegova partija, SDP, zauzela stav da niko ko je ranije obavljao ministarsku funkciju ne može biti član nove vlade. 

A zašto je ovo igranje demokratije i stvaranje privida da ‘narod nešto pita’, jasno je i kada pročitate ko koga predlaže, ali i ako se zna da mandatar Bahrija Umihanić zadržava pravo da u okviru kandidiranja, predloži i druge osobe ukoliko procijeni da među predloženim kandidatima nema osoba koje zadovoljavaju sve ranije dogovorene uslove i principe kao i zakonske uslove i kompetencije za obavljanje pojedine ministarske dužnosti.

A to u prevodu znači da će Umihanić predložiti isključivo kandidate koje će podržati političke partije u Skupštini Tuzlanskog kantona, tako da su džaba trošeni papir i olovke za predlaganje ministara.

Kompletan spisak, sa imenima svih kandidata, objavljen je na  web stranici Ministarstva za razvoj i poduzetništvo Vlade Tuzlanskog kantona, a možete da pogledati O V D J E.

(tuzlainfo/bportal)