Termoelektrana Tuzla: Ponude za Blok 7 u aprilu

by admin
| 8:31
1703 te tuzla

Gradnja hidroelektrane Janjići trebala bi početi naredne godine, a sve to zahvaljujući saglasnosti koju je Vlada Federacije BiH, većinski vlasnik, dala JP Elektroprivreda BiH da se zaduži kod KfV-a, njemačke razvojne banke.

Ubrzana gradnja

“Dobili smo saglasnost za uzimanje kredita od KfV-a u iznosu od 30 miliona eura, koliko je neophodno za početak gradnje. Dobijanjem tih sredstava ubrzavamo cijelu proceduru gradnje i tenderisanja i tako dolazimo do najjeftinijih sredstava. S obzirom na to da se radi o obnovljivim izvorima energije, a KfV finansira projekte koji će doprinijeti povećanju energetskog potencijala, to predstavlja prednost za energetski potencijal cijele BiH”, kazao nam je generalni direktor Elektroprivrede Elvedin Grabovica, te dodao da će se gradnja HE Janjići, osim kredita, finansirati i vlastitim sredstvima u iznosu od sedam miliona KM.

Ono što je bitno, smatra Grabovica, jeste da je KfV prepoznao ovaj projekt za koji daje kredit bez državnih garancija, samo sa korporativnim garancijama što, kako je kazao, pokazuje kvalitetu kompanije.

“Iako je još rano govoriti o tome, imamo nastojanja da na gradnji uglavnom rade domaće firme, međutim, s obzirom na to da se radi o međunarodnim tenderima, radit će onaj koji bude najpovoljniji”, dodao je Grabovica.

Raspisivanje tendera

Kada su u pitanju ostali projekti na kojima Elektroprivreda radi, Grabovica nam je kazao kako bi sljedeće sedmice trebao biti raspisan tender za prekvalifikacije za HE Vranduk, te kako u aprilu očekuju raspisivanje tendera za vjetropark Podveležje, koji je također finansiran od KfV-a.

“Početkom aprila očekujemo prispijeće ponuda za Blok 7 u Tuzli, nakon čega slijedi evaluacija, slanje prijedloga Vladi, nakon toga Parlamentu i naravno potpisivanje. Sva ova tri velika projekta su sada, u nekih mjesec, u fazi ili pokretanja ili otvaranja tendera, i onda ide pregovaranje, evaluacija, ugovaranje i početak gradnje”, kazao je Grabovica, te istakao da bi završetak gradnje HE Vranduk trebao biti za tri godine, vjetroparka Podveležje za godinu, a Bloka 7 četiri godine od početka gradnje.

Grabovica je kazao kako su potpisali i koncesione ugovore za vjetropark Vlašić i obezbijedili sredstva i svu neophodnu papirologiju za početak gradnje.

(tuzlainfo/ekapija)