„Evropski put Roma“ upozorava: Diskriminacija Roma u MZ Kiseljak poprima opasnu dimenziju!

by admin
| 12:46
1303 kiseljak
  •  
  •  
  •  
  •  

Udruženje Evropski put Roma iz Tuzle danas se oglasilo saopštenjem za javnostu kojem upozoravaju na otvorenu diskriminaciji i pokušaja iseljavanja Roma iz Kiseljaka kod Tuzle.

U saopštenju se navodi:

S golemim ogorčenjem i najiskrenijim razočarenjem obavještavamo javnost da je diskriminacija Roma u tuzlanskoj Mjesnoj zajednici Kiseljak poprimila veoma opasnu i zabrinjavajuću dimenziju. Naime, više stotina građana ove Mjesne zajednice su na posljednjem sastanku Zbora pokrenuli inicijativu da se spriječi daljnja izgradnja stambenih jedinica za Rome u ovoj Mjesnoj zajednici. Iz nepoznatih razloga, i sa duboko skrivenom pozadinom, nastoji se zaustaviti projekat podrške romskim porodicama da dobiju krov nad glavom.

Na ovom sastanku, ali i u prethodnom dužem periodu upućene su ozbiljne prijetnje po sigurnost porodice Mehmeda Mujića, općinskog vijećnika u Tuzli, člana Vijeća Roma pri Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH i člana predsjedništva Svjetskog saveza Roma, koji je inicijator i promotor projekata za stambeno zbrinjavanje Roma u Tuzli i Tuzlanskom kantonu.

– Ovaj slučaj predstavlja otvorenu diskriminaciju i poziv je na iseljenje. Romi su ogorčeni ovakvim porukama i zabrinuti za svoju daljnju sudbinu. Veliki broj Roma su, nakon ovoga spremni napustiti zemlju i tražiti azil u evropskim zemljama. Mnogi Romi iz Kiseljaka su bili pripadnici Armije BiH i kada je trebalo branili od neprijatelja svoju zemlju, svoju, ali i kuću svih stanovnika ove zemlje. Neki ljudi su sebi uzeli za pravo da im ovako zahvale za njihov doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine i jasno im kažu: „Integracija da, ali ne u ovoj zemlji“. Na svojoj sam koži osjetio šta mogu proizvesti ovakve inicijative, jer sam zbog prijetnji morao prodati kuću i preseliti se na drugu lokaciju, izjavio je mr. Mehmed Mujić, predsjednik Udruženja građana Evropski put Roma. On je obavijestio sve nadležne domaće institucije i međunarodne organizacije o pokušaju da se uspostavi i legalizuje sistem javne i otvorene diskriminacije Roma u Tuzli i Tuzlanskom kantonu – navodi se u saopštenju.

(TI) / Foto by klix.ba

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.