Skupština TK-a izabrala mandatara Vlade: Povjerenje Bahriji Umihaniću, o ministrima za deset dana!

by admin
| 17:40
0703 umihanic
  •  
  •  
  •  
  •  

Profesor Bahrija Umihanić  mandatar  je novog saziva Vlade Tuzlanskog kantona, prve  nakon februarskih protesta.

Umihanića, profesora na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, za mandatara su predložili nezavisni poslanici u Skupštini TK, BPS i NSRzB, a danas je za njega ruku diglo 34 d 35 poslanika.

 – Nakon konsultacija sa skupštinskim poslanicima, a po osnovu ranijih prijedloga građana, dr. Bahrija Umihanić imenovan je sa mandatara u Vladi TK. U narednom periodu on će sastaviti Vladu TK, tačnije odabrati imena ministara, i svoj prijedlog dostaviti Skupštini TK. Mi ćemo nakon toga imenovati Vladu i Umihanića za premijera – kazao je Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK.

Podršku njegovoj kandidaturi dali su i predstavnici „Konjuha“ d.d. Živinice, „Dite“ d.d. Tuzla, „Guminga“ d.d. Tuzla, „Polihema“ d.d. Tuzla, „Poliochema“ d.d. Tuzla, Neformalne grupe „Udar“, Udruženja nezaposlenih TK „Bolje sutra“, te Udruženja poslodavaca TK.

 Nakon davanja mandata, mandatar je obavezan dostaviti prijedloge kandidata za ministre u Vladi najmanje 10 dana prije održavanja sjednice Skupštine TK, nakon čega će Skupština podržati ili odbiti Umihanićev prijedlog.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.