Novi udarac na džep: Poskupljuje kafa u BiH

by admin
| 8:56
0503 kafa

Cijena kafe u BiH će neminovno porasti u narednom periodu, usljed njenog poskupljenja na svjetskom tržištu posljednjih mjeseci, upozoravaju dobro upućeni sagovornici.

To će biti veliki udarac za bh. građane, posebno jer se prema posljednjim istraživanjima nekih svjetskih agencija BiH nalazi na 12. mjestu na svijetu po potrošnji kafe po stanovniku.

Naime, cijene sirove kafe na svjetskom tržištu prosto divljaju već nekoliko mjeseci, pa su tako od decembra prošle godine veće za čak 63 odsto, s tendencijom daljeg rasta. Kao dokaz tome je i činjenica da je kafa na svjetskom tržištu samo prošlog vikenda, od petka do ponedjeljka, skuplja za gotovo 10 odsto. Uzrok svega toga je nezapamćena suša koja je pogodila, prije svega, jugoistočnu oblast Brazila, uključujući i saveznu državu Minas Žerais, koja je najveći brazilski uzgajivač kafe. Tako informacije koje svakodnevno pristižu iz dalekog Brazila govore da su tamošnji usjevi kafe pretrpjeli ogromnu štetu, zbog čega se očekuju možda i nestašice kafe, jer bi rod mogao biti prepolovljen.

S tim u vezi svjetski analitičari izražavaju očekivanja da će poskupljenja prvo pogoditi trgovinu, a u drugoj fazi i ugostiteljstvo.

Iz tog razloga, uvoznici kafe u BiH tvrde da će na bh. tržištu neminovno doći do poskupljenja i da će ono nastupiti u skorijem vremenskom periodu, ali nam nisu znali reći koliki bi mogao biti taj skok cijena kafe.

Mitar Samardžija, direktor preduzeća “Bom Impex” iz Banjaluke, jedanog od lidera na tržištu kafe u BiH, kazao je da i oni prate dešavanja na svjetskim berzama kada je u pitanju cijena kafe, jer im posao zavisi od toga.

“Pretpostavljam da će se sve to odraziti i na bh. tržište, ali sve to zavisi od toga ko je kako planirao svoje zalihe. Trenutno čekamo da vidimo gdje je kraj tom rastu cijene kafe na svjetskom tržištu”, istakao je on i dodao da je cijena kafe u BiH, po kilogramskom pakovanju na polici, najniža u regionu.

Pored toga, raspoloživi podaci o uvozu kafe u BiH pokazuju da je taj trend u porastu posljednje tri godine. Tako su samo prošle godine u BiH uvezene 24.152 tone kafe, u vrijednosti od 97 miliona KM, dok su godinu dana ranije uvezene 22.933 tone, u vrijednosti od 117 miliona KM. Inače, kafa se u BiH najviše uvozi iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Brazila, Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok je njeno porijeklo najčešće iz Brazila.

(tuzlainfo/ekapija)