Put „Kreka – Šićki Brod“ gradi se već 17 mjeseci: Rokovi probijeni, gradilište pusto!

by admin
| 19:46
0303 kreka-sicki

Neslavan rekord u okviru kojeg se 871 metar puta od bolnice „Kreka“ do raskrsnice kod bivšeg Siporeksa gradio skoro 300 dana, po svemu sudeći mogao bi dobiti i svoju drugu epizodu i to na nastavku gradnje istog puta od mjesta gdje se stalo, pa do petlje Šićki Brod.

Podsjećamo manje od kilometer puta, kojeg još uvijek gradi konzorcij Roading d.o.o. Gračanica, Arapovac putevi, Eko Prom d.o.o. Brčko distrikt BiH i Conram d.o.o. Brčko distrikt svečano su u julu prošle godine u promet pustili bivši premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević i federalni ministar saobraćaja i komunikacija Enver Bijedić.

Još od tada traje priprema za gradnju i gradnja dionice Siporeks – Šićki Brod, dužine 3200 m, na kojoj već više od tri mjeseca nema niti jedne građevinske mašine.

U prošloj godini je nešto u urađeno, a otvoreno gradilište, kako smo i naveli sablasno zjapi, čekajući nastavak radova.

Vremenski uslovi su već više od mjesec dana idelni za građevince, što dokazuju i intenzivni radovi na autoputu koridora 5c, tako da kalendarska zima nije opravdanje za izostanak radova na spomenutoj dionici.

Nezvanično saznajemo da dozvole za gradnju i ekpropriacija zemljišta koje se nalazi na planiranoj trasi još uvijek muče investitora i izvođače radova, što uveliko utiče na nastavak i intenzitet radova.

A sve i neodoljivo podsjeća na već viđen scenario po kojem se radovi intenziviraju pred same izbore, kada se presječe i vrpca za poneku dionicu. Oktobar je sve bliže, pa ostaje da vidimo ide li iova priča u tom pravcu.

Izgradnju dionice puta bonica “Kreka” – Petlja Šićki Brod finansira JP Ceste BiH, a vrijednost radova iznosi oko 10 miliona KM.

Dionica je prema potpisanom ugovoru trebala biti završena za 10 mjeseci. Od početka radova (20.09. 2012.) je prošlo 17 mjeseci.

(Tuzlainfo)