Yee u Tuzli: O aktuelnim problemima razgovarao sa predstavnicima Plenuma građana

by admin
| 8:30
1902 yee

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Hoyt Brian Yee boravio je u Tuzli gdje je sa predstavicima kantonalne i općinske vlasti, te predstavnicima Plenuma građana razgovarao o aktualnim problemima.

Gost iz SAD-a je najprije razgovarao s predstavnicima Plenuma građana i građanki Tuzlanskog kantona. Na tom sastanku bilo je riječi i o zahtjevima Plenuma upućenim kantonalnoj vlasti kada su u pitanju hitne reforme i borba protiv kriminala i korupcije. “Jako je važno što su građani ove zemlje u mogućnosti da jasno stave do znanja izabranim predstavnicima šta očekuju od njih – napredak po pitanjima vezanih za borbu protiv korupcije i transparentnost – a to je nešto na šta političari moraju odgovoriti”, rekao je Yee.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara razgovarao je i s načelnikom Općine Tuzla Jasminom Imamovićem. “Treba razumijeti građane, radi se o velikoj krizi, a većina zahtjeva su osnovana”, ocijenio je Imamović.

Yee je kazao da je u Tuzli pokušao doći do informacija šta se dešava, te da, eventualno, pomogne savjetima kako bi se našlo rješenje za izlazak iz krize. 

Na kraju posjete Yee se sastao i s predsjednikom Skupštine Tuzlanskog kantona Slađanom Ilićem s kojim je također razgovarao o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u ovom kantonu, te o nužnim reformama koje bi TK spasile od ekonomskog kolapsa.

(tuzlainfo/federalna)