Hotel Tuzla: Radnici žele raskid kupoprodajnog ugovora sa vlasnikom iz Slovenije

by admin
| 17:20
0702 hotel
  •  
  •  
  •  
  •  

Sindikalna organizacja hotela „Tuzla“, koja djeluje u sastavu Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, organizirala je sastanak na kojem su radnicima hotela iznijeli informaciju o ishodu razgovora s ambasadorom Republike Slovenije, kojem su predočili i iznijeli sve činjenice o problemima sa kojima se ovi radnici susreću zadnjih godina.

Već dugi niz godina se raspravlja o problemima radnika hotela „Tuzla“, jer nisu ispoštovane obaveze koje su preuzete prilikom kupoprodaje dionica hotela.

– Mi smo otišli kod ambasadora Slovenije i upoznali ga o problemima radnika Hotela „Tuzla“. U razgovoru sa ambasadorom smo iznijeli probleme radnika, te probleme smo potkrijepili činjenicama i obavijestili ga da raskidamo kupoprodajni ugovor – izjavila je predsjednica Sindikalnog odbora hotela „Tuzla“ Amira Bahić.

Radnici su 2007. godine podigli kredit i tim sredstvima kupili dionice, odnosno kapital hotela „Tuzla“ u vrijednosti od 76 posto, te je „Ram Invest“ d.o.o. Ljubljana potpisao preuzimanje obaveza radnika na način da postane vlasnik hotela, ali obaveze nije ispoštovao.

– Pojavio se strateški partner „Ram Invest“ iz Slovenije koji je obećao i potpisao aneks sa radnicima da će preuzeti sve obaveze i odplate kredita, da na taj način uđe kao vlasnik, a da se radnici izvedu iz posjeda hotela od 76 posto. Nažalost, on od 2007. godine do danas nije ni jedan kredit platio, tako da su radnici dovedeni u jednu tešku situaciju – izjavio je predsjednik Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH Avdagić Mehmed.

Kazao je da hotel „Tuzla“ radnicima duguje 12 zadnjih plata, kao i doprinose na plate za poslijednjih šest godina, te zbog toga nemaju zdravstveno osiguranje, ne mogu da idu u penziju niti da se prijave na biro nezaposlenih, jer nemaju pravo na obezbjeđenu naknadu za nezaposlenost.

Na sastanku je istaknuto da je hotel „Tuzla“ ovih dana radnicima koji su zatražili zaštitu svojih prava, njih 35, dao raskid ugovora o radu kao tehnološki višak, te da je najveći problem što radnici odlaze iz hotela bez ikakvih prava.

– Na osnovu svih dugogodišnjih problema stekli su se uslovi da se pokrene raskid kupoprodajnog ugovora sa strateškim partnerom, te da se ponovo radnici vrate u status koji su imali prije preuzimanja hotela, a to je da se ponovo upišu kao vlasnici hotela „Tuzla“od 76 posto – zaključio je Avdagić.

(Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.