Neriješeni odnosi sa vlastima: Jedan od pogona tuzlanske firme Gusto E sapore pred gašenjem

by admin
| 10:09
1202 fabrika
  •  
  •  
  •  
  •  

Pogon tuzlanske firme Gusto E sapore u Srebrenici vjerovatno će prekinuti proizvodnju ukoliko sa lokalnom vlašću ne bude postignut dogovor o imovinsko-pravnim odnosima, odnosno, korištenju objekta bivše pekare, rekao je stručni saradnik za projektovanje i razvoj u opštini Srebrenica Senad Subašić. 
Opština Srebrenica ustupila je 2005. godine bez naknade objekat bivše pekare vlasniku tuzlanske firme Haši Ahmetoviću za organizovanje proizvodnje slatkiša pod uslovom da u radni odnos primi 30 radnika.

Tuzlanska firma je instalirala opremu u objektu od nekoliko stotina metara kvadratnih i pokrenula proizvodnju kolača, zaposlivši 28 radnika, ali se taj broj ubrzo počeo smanjivati.  Trenutno je neizvjesna sudbina i dalji rad 11 preostalih radnika. 

Vlasnik firme Hašo Ahmetović rekao je novinarima da je prije pokretnja proizvodnje dogovor bio da mu opština dodijeli objekat i prostor oko njega na trajno korištenje, a da on zaposli određeni broj Srebreničana. 

– Firma je ispunila svoje obećanje, a opština za devet godina nije učinila ništa. Još nije riješeno pitanje vlasništva objekta i to sprečava dalje aktivnosti i uvođenje novog programa i povećavanja broja zaposlenih – tvrdi Ahmetović. 
Ovih dana aktuelizovano je pitanje definisanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno uslova korištenja objekta bivše pekare u srebreničkom naselju Učina bašča. 

Stručni saradnik za projektovanje i razvoj u ovoj opštini Senad Subašić kaže da od trajnog definisanja uslova korištenja ovog objekta zavisi dalji rad ovog pogona. 
– Ukoliko se postigne dogovor, postoji spremnost vlasnika firme da proširi proizvodni program i zaposli još 15 radnika. Ako ne dođe do dogovora u ovom pogonu će vjerovatno biti prekinuta proizvodnja slatkiša – pojasnio je Subašić. 

(TI/Biznis.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.