Saopćenje MUP-a TK: Policija iskazala visok stepen tolerancije i profesionalizma

by admin
| 8:07
0502 prot 6
  •  
  •  
  •  
  •  

U isčekivanju nastavka prostesta i treći dan, MUP TK se oglasio saopćenjem, apelujuči na građane i opravdavajući postupke pripadnika specijalne policije.

„Povodom jučerašnjih nemilih događaja Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona ovim putem želi još jednom pozvati sve građane da svojim ponašanjem doprinesu normalizaciji odnosa, smirivanju i poboljšanju nastale situacije, a naračito u pogledu zabrinjavajućeg učešća djece i maloljetnika u navedenim događajima. Pozivamo roditelje da utiču na svoju djecu da izbjegavaju mjesta na kojima se okupljaju demonstranti i da ne podliježu pritiscima, kako ne bi došlo do povređivanja i neželjenih posljedica.

Službenici policije, koji su tokom cijelog jučerašnjeg i prekjučerašnjeg dana kamenovani i verbalno vrijeđani od grupe demonstranata u svom djelovanju su iskazali visok stepen tolerancije i profesionalizma. Ovom prilikom obavljajući svoju dužnost 47 policajaca je zadobilo povrede, od kojih je jedan zbog ozbiljnosti povreda zadržan na Univerzitetsko – kliničkom centru Tuzla, dok su ostali zadobili povrede o čijem se stepenu ljekari nisu izjasnili i lakše povrede. Nažalost i 13 građana zadobilo je povrede koje su okarakterisane kao lakše.

Iako pristižu kritike na rad i djelovanje policije, bitno je istaći da je policija na napade odgovorila kontrolisanom i upotrebom minimalne sile, nakon što su se iscrpile sve druge mogućnosti, a i sami policajci se našli u životnoj opasnosti.

Apelujemo i molimo građane da se suzdrže od uništavanja javne i privatne imovine, a da sve probleme koji su akumulirani kroz duži vremenski period rješavamo u dijalogu kroz institucije sistema.“, navodi se u saopćenju.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.