Mirno pred zgradom Vlade TK: Privedena 24 demonstranta, naredne srijede novo okupljanje!

by admin
| 15:51
0504 prot4

Današnji protesti nezadovoljnih radnika nekoliko nekadašnjih privrednih giganata iz TK-a i građana koji su im se pridružili, a koji su tokom dana eskalirali u sukobe, blokadu saobraćaja, paljenje guma i kamenovanje zgrade Vlade TK-a, za epilog su imali 24 privedena demonstranta i 22 povrijeđenih od kojih 17 policajaca.

Podsjećamo, oko 500 protestanata jutros je u najvljenim protestima blokiralio prilaze Kantonalnom sudu i Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, te u koloni stigli ispred zgrade Vlade TK-a, gdje su tražili da im se obrati premijer najneuspješnije Vlade Tuzlanskog kantona u posljednje dvije decenije.

Nakon što se Sead Čaušević oglušio o zahtjeve okupljenih građana, protestanti su probili kordon policije i za kratko ušli u zgradu Vlade TK-a, a nakon što su ponovo vraćeni ispred zgrade na sjevernoj saobraćajnici su zapalili gume tako blokirali saobraćaj.

Video snimci i fotografije koje su napravili građani i novinarske ekipe ispred zgrade Vlade TK-a, gdje su se demonstracije i odvijale, dokumentovale su nasilno ponašanje Jedinica za specijalne namjene MUP-a TK-a, koje su prema tvrdnjama učesnika demonstracija tukle i nekoliko maloljetnih osoba.

Oko 17 sati saobraćaj je na raskrisnici kod Vlade TK-a u potpunosti normalizovan, većina demonstranata se razišla, a policija i dalje obezbjeđuje zgradu Vlade TK-a.

Obespravljeni radnici i nezaposleni mladi ljudi najavili su da će ispred zgrade Vlade kantona koji ima 100.000 nezaposlenih, protestovati svake srijede.

(Tuzlainfo)