Imenovan Nezavisni odbor TK-a: Skupština glasala protiv svojih odluka

by admin
| 7:37

Skupština Tuzlanskog kantona na posljednjoj je sjednici konačno imenovala Nezavisni odbor, čijem je prethodnom sazivu još prije deset mjeseci istekao mandat.

Tako je imenovano šest članova – Milenko Miličević, Ferid Muslić, Zijad Bečić, Hariz Šarić, Stjepan Ćaćić, Hidajet Mahmutbegović i Smiljana Vovna. Imenovanje skupštinskog tijela koje nadzire rad policijskog komesara MUP-a TK-a pratile su brojne kontroverze, još od okončanja konkursne procedure 2014 – piše Oslobođenje.

Posljednji put kada je prijedlog za imenovanje NO bio na dnevnom redu Skupštine, sredinom aprila 2015, tačka nije ni razmatrana, jer Zakonodavno-pravna i Komisija za imenovanja Skupštine nisu dale saglasnost na prijedlog. Članovi obje komisije tada su predložili zaključak o raspisivanju novog konkursa, ukoliko se želi na zakonit način imenovati odbor, te je tačka skinuta sa dnevnog reda.

Obrazloženje je bilo da se radi o nezakonitoj proceduri, s obzirom na to da aktuelna Komisija za imenovanja ne može imenovati članove koje nije sama intervjuisala. Sastav odbora koji je tada trebao biti imenovan, u odnosu na sada imenovani, razlikovao se samo u jednom članu – umjesto Elmira Jahića, sada je izabran Ferid Muslić. Tako je sve članove, uključujući i Muslića, prošle godine intervjuisala komisija u prethodnom sazivu Skupštine i samo ona ih je i mogla imenovati. Podsjećamo, u aprilu, kada je točka povučena, u vlasti TK-a bila je koalicija SDA – DF.

Uprkos činjenici da od aprila do danas nije ništa promijenjeno, Skupština je imenovala Nezavisni odbor, uz izmjenu – umjesto Elmira Jahića, drugorangiranog na listi kandidata za Odbor, imenovan je Ferid Muslić, pretposljednji sa liste, koji je od Jahića imao duplo manje bodova. Predsjednica Komisije za imenovanja Lejla Vuković na sjednici koja je prethodila Skupštini TK-a izuzela je mišljenje prilikom glasanja, jer, kako je tada kazala, ona i njena stranka (SBB) ne žele učestvovati u ovakvom načinu rada.

– Trebalo je da se ispoštuje stav Skupštine i da se raspiše novi konkurs te zbog toga mi nećemo učestvovati u ovakvom načinu rada, kazala je Vuković.

Na kraju je Odbor, ipak, dobio podršku i na sjednici Komisije, jer je član SDP-a Husein Tokić, zajedno sa SDA, insistirao na tome, kao i da se Jahić zamijeni Muslićem, čime SDP dobija najmanje dva svoja člana u Odboru, dok ostale kontroliše SDA. Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a, kazao nam je kako u ovakvom načinu izbora članova nema ništa nezavisno, te da je Odbor i dalje produžena ruka vladajuće većine.

– Rad Nezavisnog odbora je samo odraz politike koju vode vladajuće političke snage. Mislim da je najbolje rješenje za ovaj trajni problem oko odbora da opozicija vodi, odnosno bira članove NO, bez obzira na to ko bio u opoziciji. Samo tako će se napraviti ravnoteža, kazao je Hadžić.

I predsjednik Kluba SBB-a Fuad Hadžimehmedović je kazao kako je evidentno da je prekršena procedura, te da je nečuveno da Skupština da podršku gotovo istoj komisiji koju je ranije odbila imenovati.

– Ovdje je prekršena sva procedura i to na insistiranje jednog člana u Komisiji za izbor i imenovanja. Oni se pozivaju na zakon koji kaže da komisija koja je izvršila izbor može od liste kandidata da izabere koga hoće. To može ona komisija koja je radila intervju, odnosno prošli saziv, kazao je Hadžimehmedović, te dodao da, iako ne poznaje članove Odbora i ne zna na koju stranu vuče njihova odanost, način na koji su imenovani vrlo je indikativan i dovodi u pitanje to da li će moći nezavisno donositi odluke i raditi svoj posao.

(TI/M. Aljić/Oslobodjenje.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.