Protesti u Tuzli: Nezadovoljni radnici provalili u zgradu Vlade TK, ima i povrijeđenih!

by admin
| 10:50
0502 protesti2
  •  
  •  
  •  
  •  

Nekoliko stotina nezadovoljnih radnika nekadašnjih giganata Konjuha, Polihema, Poliochema i Dite, uz podršku drugih građana Tuzle, počeli su jutros proteste, blokirajući prilaze Kantonalnom sudu i Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

 Njih oko 500 ispred zgrade Suda potom su se zaputili prema zgradi Vlade TK.

Nakon što je premijer Tuzlanskog kantona odbio da razgovara s radnicima, oni su provalili u zgradu Vlade, nakon čega je došlo do sukoba sa policijom.

U sukobu je povrijeđen jedan policajac i kamerman RTV Slon.

U međuvremenu, Vlada Tuzlanskog kantona saopćila je da je svjesna problema s kojima se suočavaju radnici fabrika ˝Dita˝, ˝Konjuh˝, ˝Polihem˝ i ˝Poliolchem˝ te da je kao i dosad spremna na dijalog. Podsjeća, međutim, da je rješavanje ove dugogodišnje problematike potrebno pokrenuti u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća u kojem ravnopravno učestvuju predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade TK.
Kroz zaključke ovog tijela, Vlada Tuzlanskog kantona će preuzeti rješavanje onog dijela zahtjeva koje objektivno i zakonski može i smije riješiti, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Budući da se Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH za Tuzlanski kanton ogradio od istupa i aktivnosti pojedinca i grupa, Vlada TK poziva nezadovoljne radnike da svoje aktivnosti i ostvarenje svojih prava traže putem institucija sistema sindikalnog organizovanja i djelovanja s kojima Vlada ima kontinuirano dobru saradnju.

(Tuzlainfo / Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.