Save the Children: Unapređenje inkluzivnog obrazovanja i u 2014.godini

by admin
| 12:52
0102 monks

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK potpisan je Memorandum o razumijevanju između Save the Children-a, Pedagoškog zavoda TK i resornog ministarstva, o nastavku realizacije projekta „Obrazovanje po mjeri djeteta – BiH na putu ka EU”. Memorandum su potpisali ministar Adem Šehidić, direktorica Save the Children-a Andrea Žeravčić, i direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Nikola Čiča.

U 2013. godini kompletirano je 45 učionica za izvođenje obaveznog predškolskog programa u svih 13 općina Tuzlanskog kantona, kao i dva Centra za rani rast i razvoj u općinama Sapna i Kalesija. Implementirane su i četiri obuke nastavnog kadra za 94 odgajatelja/nastavnika razredne nastave u oblasti ranog rasta i razvoja i predškolskog odgoja i obrazovanja. Na lokacijama gdje su uspostavljene učionice, realiziran je zakonom propisani program u Tuzlanskom kantonu za 1080 djece predškolskog uzrasta. Potpisivanje memoranduma formalizuje se sporazum o nastavku provođenja projekta u 2014. godini, s ciljem unapređenja pristupa kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju koje promovira poštivanje dječijih prava, uvažava različitosti i međukulturalne tolerancije.

„Nastavkom projekta želimo podržati provođenje Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju kroz uspostavu novih 15 učionica i dva Centra za rani rast i razvoj. U 2014. godini planira se obuhvat najmanje 1 500 djece predškolskog uzrasta,” kazala je Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children-a.

(TI)