Općina Tuzla: Zbog opasnosti od bjekstva i uznemiravanja javnosti produžiti pritvor Novaku Đukiću

by admin
| 14:35
2701 opcina

Načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović, predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla, Jozo Nišandžić i zamjenica predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tuzla, Nada Mladina,  upriličili su danas sastanak sa predstavnicima udruženja “25. maj- Kapija”, roditeljima ubijenih i stradalnicima u zločinu na Kapiji.

Sastanak je održan u povodu najave da će se pustiti na slobodu Novak Đukić, dokazani ratni zločinac , koji je oglašen krivim od strane Suda BiH  i osuđen na 25 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 25.maja 1995. godine na Kapiji. 

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović izjavio je danas da smatra da je presuda  Ustavnog suda BiH neprihvatljiva i da predstavlja veoma opasan presedan, te dovodi do velikog uznemiravanja javnosti zbog mogućnosti da bi Novak Đukić mogao biti pušten na slobodu i bjekstvom postati nedostupan nadležnim organima Bosne i Hercegovine.

U tom smislu, načelnik Imamović i predstavnici udruženja „25. maj- Kapija” postavljaju pitanje ko će snositi odgovornost za nastalu situaciju  i posljedice koje ovakav potez može prouzrokovati, budući da, prema riječima Dine Kalesića, člana udruženja „25. maj- Kapija” tuzlanska “Kapija” ne smije biti samo tuzlansko,  već nacionalno pitanje. 

Zamjenica predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tuzla, Nada Mladina, smatra da je zadatak grada i građana da ne dozvole da borba za pravdu prestane i da žrtve budu dovedene u poziciju krivca.  Načelnik Općine Tuzla pozvao je sve građane da se večeras, u 20:55 sati, pridruže mirnim protestima, koje organizuje udruženje „Revolt“  i, na taj način, pokažu solidarnost sa žrtvama zločina na kapiji, te upute poruku pravosudnim institucijama BiH (Tužilaštva i Suda BiH) za utvrđivanje odgovornosti za nastalu situaciju i određivanje pritvora dokazanom ratnom zločincu Novaku Đukiću. 

Nakon sastanka sa predstavnicima udruženja “25. maj- Kapija”, roditeljima ubijenih i stradalnicima u zločinu na Kapiji, u zgradi Općine Tuzla, sa početkom u 12:00 sati,  održana je konferencija za medije, kojoj su prisustvovali Općinski načelnik, predsjedavajući Općinskog vijeća, zamjenica predsjedavajućeg Općinskog vijeća i predsjednici Klubova vijećnika parlamentarne većine u Općinskom vijeću Tuzla (Klub SDP-a, Klub SBB-a, Klub Bosanske stranke, Klub Tuzlanske alternative i vijećnik SBIH).

Na konferenciji za medije, od strane prisutnih upućen je apel  Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, da zbog opasnosti od bjekstva i velikog uznemirenja javnosti, podnese prijedlog za određivanje mjere pritvora, a da vanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine odredi pritvor Novaku Đukiću, kao mjeru prisustva okrivljenog u krivičnom postupku.

Tokom konferencije istaknuto je da je krivica Novaka Đukića za počinjeni ratni zločin na Kapiji dokazana, te da Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine se odnosi samo na primjenu krivičnog zakona u pogledu izrečene krivične sankcije. Nadalje, pravna situacija koja je nastala donošenjem odluke, a koja je omogućila puštanje na slobodu Novaka Đukića, dokazanog ratnog zločinca na slobodu, povrijedila je žrtve i njihove porodice, koje i dalje proživljavaju duboku patnju i uznemirenost.

(TI)