Strabag gradi dionicu puta Tuzla – Sarajevo: Uskoro nastavak radova, čeka se potvrda EIB-a

by admin
| 13:33
2601 karaula
  •  
  •  
  •  
  •  

U narednim danima trebali bi biti nastavljeni radovi na izgradnji 4.246 metara dionice magistralnog puta M-18 Podpaklenik – Kladanj, na putu Sarajevo – Tuzla.

Za početak radova čeka se da Evropska investiciona banka da zeleno svjetlo na izbor izvođača, firme Strabag, potvrđeno je medijima iz JP Ceste FBiH koje vodi ovaj projekt čija je ukupna vrijednost 50 miliona KM.

Projekt obuhvata izgradnju dijela ceste u dužini od 4.246 metara, i to četiri mosta ukupne dužine 675 metara, tunel Karaula dužine 902 metra i 2.669 metara trase. 

Kako pojašnjavaju iz JP Ceste FBiH, trasa nove ceste napušta postojeću trasu ceste M-18 (prevoj Karaula) i za 100 metara je na nižoj nadmorskoj visini što je daleko povoljnije pri eksploataciji i zimskom održavanju. Također, na ovoj dionici trasa nove ceste je za tri kilometra kraća od trase postojeće ceste. 

“Najznačajniji efekti koji se očekuju od projekta su poboljšanje uslova odvijanja prometa, uštede u operativnim troškovima vozila, poboljšanje sigurnosti prometa, te uštede u zimskom održavanju. Dionica je projektovana za vožnju čija je prosječna brzina 80 km/h, širina kolovoza je 2×3,25 metara, dok je traka za spora vozila širine tri metra”, navode iz JP Ceste FBiH.

Implementacija projekta je podijeljena u dvije faze, u prvoj je predviđena izgradnja dva mosta, M11 i M12, a u drugoj izgradnja još dva mosta, M13 i M14, tunela i trase.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.