Osumnjičeni za 27 teških krađa u TK-u: Zatražen pritvor za braću Numanović i njihovu grupu

by admin
| 13:14
2001 hapsenje

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje pritvora za Nisveta Numanovića (37), Elvedina Numanovića (30), Suvada Kuranovića (35), Selmira Huskića (25), Elvedina Karahasanovića (39), s područja Općine Zavidovići, te Seniba Avdića (19) i Avdu Smajlovića (50)  s područja Općine Banovići, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa   većim brojem teških krađa počinjenih na području Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

– Postoji osnovana sumnja da su braća Numanović organizirali grupu kojoj su pripadali i pomenuti,  a koja je u 10 općina Tuzlanskog kantona u periodu od oktobra 2013. do januara 2014. godine počinila 27 teških krađa. Prilikom činjenja ovih krivičnih djela otuđivali su i automobile,  pomoću kojih su kasnije odlazili na različite lokacije i provaljivali u prostorije benzinskih pumpi, stambenih i poslovnih objekata, vikendica, trgovina, trgovinskih centara, trafika, štala i drugih objekata, te otuđivali  uglavnom visokotarifnu robu, alate i mašine, stoku i gorivo. Procjenjuje se da su činjenjem ovih krivičnih djela pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 60.000 KM. Ukradenu robu i predmete su prodavali ili zadržavali za vlastite potrebe, navodi se u saopćenju Tužilaštva TK.

Sudeći premaovim podacima, grupa je za manje od četiri mjeseca počinila 27 krivičnih djela, što znači da su u prosjeku svaki četvrti dan išli u krađu.

Protiv ovih lica je donesena naredba o provođenju istrage i jučer su ispitani u prostorijama Tužilaštva.

– U toku su provjere i istražne radnje o djelovanju ovih osoba u dužem vremenskom periodu  vezane za veći broj drugih  teških krađa na području Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona. U skladu sa ovim Tužilaštvo će u narednom periodu najvjerovatnije proširiti istragu za ova lica, navode iz Tužilaštva.

Podsjećamo, u koordiniranoj akciji  policije iz Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, urađenoj u saradnji sa ovim Tužilaštvom i po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, izvršeni su pretresi objekata koja su ova lica koristila na području Zavidovića i Banovića. Tom prilikom osumnjičene osobe su lišene slobode, te je pronađena određena količina ukradenih predmeta.

Istraga u ovom predmetu se nastavlja.

(TI)