Odmazda zbog otkrivanja korupcije: Vlada TK-a se sveti zbog prijave njenog službenika?!

by admin
| 7:00

Sudbina pedesetak radnika tuzlanske firme Tuzla-Kvarc, nakon odluke Vlade Tuzlanskog kantona da s njima ne potpiše ugovor o koncesiji, sve je neizvjesnija. Do ovakve odluke Vlade došlo je nakon što je direktor Tuzla-Kvarca Smajil Velagić optužen za tešku krađu, kojom je oštetio TK-a za najmanje 225 hiljada KM. Vlada je odluku povukla zbog “zaštite javnog interesa” – piše Oslobođenje.

Optužnica je uslijedila samo nekoliko mjeseci nakon što je Velagić, kao saradnik državne Agencije za istragu i zaštitu i Tužilaštva BiH, pomogao da uhapse pomoćnika kantonalnog ministra za industriju Bahira Imamovića prilikom primanja mita.

Sudbina 50 radnika

Ukoliko se odluka ne povuče i ukoliko se ne nastave aktivnosti na potpisivanju koncesionog ugovora, kako kažu radnici, Vlada TK-a će biti odgovorna za sudbinu još 50 ljudi.

– Ako se ova odluka ne promijeni, Vlada će se dokazati kao vodeća snaga u gašenju preduzeća ovog kantona. Mi smo ispunili sve obaveze za potpisivanje novog ugovora. Ono što se dešavalo ranije, neka sud odluči, ali smatramo da ovakvu odluku nije trebalo donijeti, jer sudski proces nije još ni počeo, a mi smo obilježeni kao kradljivci, kazao je Senad Mehanović, predsjednik Sindikata Tuzla-Kvarca.

Optužnica tereti direktora preduzeća za krađu od 2010. do 2014. godine zbog eksploatacije pijeska bez koncesionog ugovora. Međutim, kako kažu iz Tuzla-Kvarca, u Ministarstvu industrije i Vladi TK-a su znali za svaku tonu pijeska koja je izvučena sa eksploatacionih lokaliteta. Preduzeće ne krije ni dug i već su ga bili počeli otplaćivati, u koju svrhu su već potpisivani i protokoli o plaćanju u rate.

– Mi smo svake od tih godina redovno obavještavali Ministarstvo koliko smo izvukli pijeska. U dogovoru s njima smo čak napravili i reprogram dugovanja, koja su ranije iznosila oko 200 hiljada KM, a sad iznose oko 120 hiljada. Uspjeli smo platiti nekoliko rata po pet hiljada KM i dokazali da smo imali posla i mogli vratiti sva dugovanja, ali nekome to nije bilo u interesu, dodao je Mehanović.

Razlog zbog kojeg Tuzla-Kvarc nije dobio koncesiju na eksploataciju pijeska, zapravo, nije jasan, s obzirom na to da je Vlada TK-a već donijela odluku da ide u potpisivanje ugovora sa njima. Razlog sigurno nije davanje koncesije nekome drugom, s obzirom na to da je lokalitet Bukinja, na koji se odluka odnosila, u vlasništvu upravo Tuzla-Kvarca.

– Apsolutno nemamo drugih ponuda za ovo područje, a ne može ih ni biti, jer se radi o privatnom zemljištu. Pored Bukinja, Tuzla-Kvarc u svom vlasništvu ima još dvije lokacije za eksploataciju, međutim, važeći zakoni ih onemogućavaju da sa svog zemljišta eksploatišu bilo šta bez ugovora o koncesiji, kazao nam je zamjenik predsjednika kantonalne Komisije za koncesije Zvonko Lugonjić.

Tuzla-Kvarc se ekploatacijom kvarcnog pijeska bavi od 1959. i uknjiženi je vlasnik lokacija Kužići, Bukinje i Moluška rijeka na kojima se optužnicom terete za tešku krađu. Ovo preduzeće je nakon usvajanja Zakona o koncesijama TK-a 2004. godine potpisalo prvi koncesioni ugovor koji je važio do 2010. Prije isteka ovog ugovora, iz firme su pokrenuli proceduru za novi koncesioni ugovor i tada se kao nepremostiva prepreka ispriječio upravo Bahir Imamović, pomoćnik ministra zadužen za koncesije.

Apsurdno u svemu ovome je to što je Kantonalno tužilaštvo obračunalo štetu od navodne krađe na bazi izvještaja o proizvodnji od 2010. do 2014. godine, koje je Tuzla-Kvarc podnosio Vladi TK-a, a u kojima su prikazani i  obračunati i plaćeni porezi od prerade i prodaje pijeska.

Urgencija 

Ovim povodom Vladi TK-a je urgenciju poslao Savjetodavni centar za uzbunjivače/zviždače, tražeći da se obustavi odmazda prema preduzeću Tuzla-Kvarc, koja je uslijedila nakon što je direktor Velagić prijavio zaposlenika Vlade Bahira Imamovića za korupciju. 

– Vlada je ispravno postupila kada je sredinom juna donijela odluku o dodjeli koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu Bukinje. Tome je prethodilo ispunjavanje svih formalnih uslova od Tuzla-Kvarca, ali pod pritiskom Tužilaštva TK-a, Vlada je donijela zaključak da se to suspenduje. Kantonalno tužilaštvo je optužnicu protiv Tuzla-Kvarca predalo na protokol Općinskog suda istog dana kada je Vlada donijela ovu odluku o dodjeli koncesije, stoji u urgenciji, te dodaje i to kako Vlada napore treba usmjeriti na borbu protiv korupcije, umjesto što blokira potpisivanje ugovora o koncesijama sa Tuzla-Kvarcom.

– Ako Vlada TK-a odblokira proces potpisivanja koncesionog ugovora i pažnju usmjeri na prevenciju korupcije u oblasti koncesija, odaslat će pozitivnu poruku i porast će povjerenje prema ovoj instituciji, zaključuje se u urgenciji.

(TI/M. Aljić/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.