Život na rate: U prosjeku svaki građanin dužan 1600 maraka

by admin
| 8:01
2001 dugovanja

Bosna i Hercegovina svakim danom sve više srlja u dug. No, po uzoru na državu – ni građani nisu ništa bolji. Dužni su više od 6 milijardi maraka. U našoj zemlji skoro nema osobe koja ne živi na kredit ili od kredita.

Sa malim, a velikim izdacima, bh. građane najviše muči kreditna omča. Podižu ih – da bi preživjeli. Svaki građanin u prosjeku dužan je skoro 1.600 maraka.

Život Bosanaca i Hercegovaca, kažu ekonomski stručnjaci, stane u nekoliko redaka. Siromaštvo, stezanje remena i borba za preživljavanje na kredit i minus. A pritom su i banke nemilosrdne.

“I bankama se isplati ta vrsta kredita, to je najsigurniji povrat, a za kamate da ne govorimo”, ističe za TVSA Duljko Hasić.

Građani su svjesno ili nesvjesno u začaranom krugu dugova, tvrdi ekonomski analitičar Zlatko Hurtić.

“Troše buduću zaradu, ne razmišljajući kako vratiti taj dug. Sve dokle god imaju posao, dobro je, ali šta poslije, ljudi će založiti sve i onda je to ….”naglašava Hurtić.

I BiH već odavno srlja u dužničko ropstvo. Zadužena je vrtoglavih 10 milijardi maraka. No, problem je što se taj novac najmanje ulaže u kapitalne projekte, a najviše ode na krpljenje budžetskih rupa, upozoravaju sagovornici.

Građani kažu da su se uhvatili u vrzino kolo kredita i života na rate, te da ne vide kako izaći iz svega. Troškovi su odavno premašili primanja i tako se novim kreditom zatvaraju stari dugovi….

(tuzlainfo/ekapija)