Danas 25. godina od osnivanja OO SDA Tuzla: Ostali vjerni ideji i politici ove stranke!

by admin
| 9:53

Danas 5. avgusta 2015. godine navršilo se punih 25 godina postojanja i djelovanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla. Tim povodom je održana press konferencija, a novinarima se obratio predsjednik OO SDA Tuzla Sabahudin Imamović koji je podsjetio na značaj SDA i osnivanje Stranke demokratske akcije u Tuzli, kao i na druga važna pitanja kojima će se Stranka baviti u predstojećem periodu.

“SDA je bila vodeća snaga koja je zajedno sa patriotima Bosne i Hercegovine stala u odbranu naše zemlje, a takođe je bila i vodeća snaga u izgradnji ratom porušene zemlje i njenih institucija. Kao narodna stranka, SDA se zalaže za ulazak BiH u Evropsku uniju i NATO, i teži da BiH bude na evropskom putu. Stranka demokratske akcije je kroz protekle godine sve strateške poteze i odluke donosila radi što bolje pozicije države Bosne i Hercegovine, bošnjačkog naroda i svih drugih naroda koji žive na prostorima BiH, što je osnovna odlika političkog djelovanja SDA koja je prepoznata kao politički partner i od strane Evropske narodne stranke“ – ističe Imamović.

U Tuzli je Stranka osnovana 5. avgusta 1990. godine, kada je izabran i prvi Izvršni odbor SDA Tuzla. Nakon toga, u skladu sa Statutom SDA, formirani su i prvi mjesni ogranci SDA za teritoriju tadašnje Skupštine opštine Tuzla. U prvoj godini rada formirana su 22 ogranka, a već u februaru 1991. godine je formiran i politički podmladak – Muslimanski omladinski savez. Danas OO SDA Tuzla ima mrežu od 35 mjesnih ogranaka koji u kontinuitetu rade. U okviru OO SDA Tuzla djeluju Asocijacija žena, Asocijacija mladih i Asocijacija Fatma. Rad Stranke su prepoznali istaknuti građani Tuzle, kao i mladi ljudi koji kontinuirano pristupaju Stranci.

„ Zaista nije bilo lako biti član SDA u Tuzli s obzirom na višedecenijsku dominaciju jedne političke opcije. Naši članovi su  čak imali određene neugodnosti zbog pripadnosti Stranci demokratske akcije, ali ta njihova lojalnost govori o njihovim karakterima. Pored svih neugodnosti ostali su vjerni ideji i politici ove stranke. SDA Tuzle ima najhrabrije i najodanije članove. I u narednom periodu, slat ćemo svoje političke poruke prema potencijalnim biračima, a s obzirom da se politička scena u Tuzli usitnila, SDA se u budućnosti može nametnuti i kao najjači politički faktor,  koji sa korektnim političkim koalicionim partnerima može formirati većinu u Gradskom vijeću. U Tuzli trenutno djelujemo kao opozicija i moramo ukazivati na probleme sa kojima se građani Tuzle suočavaju. Uvijek smo se zalagali za brži i ravnomjerniji razvoj Tuzle i njenu bolju poziciju, za jednaka prava svih građana, za kvalitetniju izradu komunalne infrastrukture, a prije svega, za funkcioniranje gradske administracije kao servisa građana. Ova stranka je opredijeljena za reorganizaciju strukture vlasti i preraspodjelu nadležnosti, a sve sa ciljem da se napravi jeftina i funkcionalna administracija koja će odgovarati ekonomskoj snazi i potrebama građana. Građani Tuzle u SDA mogu prepoznati partnera preko kojeg imaju mogućnost ostvarivanja svojih prava. Vijećnici SDA u Gradskom vijeću Tuzla su u kontinuitetu bili dostupni svakom građaninu te je do sada pokrenut veliki broj inicijativa i vijećnićkih pitanja kako bi se rješavali problemi građana, što se nastavlja i ubuduće. Smatramo da je u Tuzli došlo vrijeme za promjene i da se SDA može nametnuti kao novi domaćin. Politička stranka koja već decenijama vlada Tuzlom nema mnogo šta novo ponuditi građanima. ” – kazao je predsjednik OO SDA Tuzla Sabahudin Imamović.

Imamović je u daljem izlaganju pozvao na nastavak očuvanja unutrašnjeg demokratskog potencijala Stranke, na unutrašnju odgovornost i građenje poštenih i zdravih odnosa unutar SDA. Svim članovima Stranke uputio je poziv da kroz lični angažman u mjesnim odborima, kroz Asocijaciju žena, Asocijaciju mladih, Asocijaciju Fatma, Savjete i komisije OO SDA Tuzla daju svoj doprinos jačanju Stranke, prosperitetu Tuzle i jačanju Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje 25. godišnjice postojanja i rada OO SDA Tuzla će se nastaviti tokom cijele godine nizom aktivnosti političkog, humanitarnog, kulturnog i sportskog karaktera.  

U povodu 25. godišnjice OO SDA Tuzla upućene su čestitke osnivačima Stranke, članovima Izvršnih odbora u proteklom periodu, dosadašnjim predsjednicima OO SDA Tuzla, predsjednicima mjesnih ogranaka, članovima i simpatizerima Stranke koji su dali i daju doprinos u njenom radu – saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću OO SDA Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.