Nakon „proljetnog“ januara: U Februaru nas očekuju pravi zimski uslovi

by admin
| 11:09
2911 zima
  •  
  •  
  •  
  •  

Za razliku od janauara 2014. godine, kada se bilježe najviše temperature od kada se rade preciznije mjerenja, februar ove godine bi trebao biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

– Pravi zimski mjesec i u pogledu temperature i u pogledu padavina – kazao je za Agenciju Fena klimatolog Željko Majstorović iz Meteorološkog zavoda FBiH. 

Pojašnjava da je trenutno na sceni sušni period u kome dominira jako polje visokog pritiska nad jugoistočnom Evropom, a ta se situacija ponavlja u posljednja dva mjeseca, u decembru i januaru. 

Za razliku od jugoistoka Evrope, na zapadu je situacija bila turbulentna i sasvim kontradiktorna. Na evropskim obalama bile su žestoke oluje i poplave, a u Njemačkoj vlada prava proljetna atmosfera, dok se Amerika borila s ledenim olujama. 

– Bilo je nevremena i većih padavina, ali do nas nije dolazilo- kaže Majstorović i dodaje da, klimatskih promjena, iako se suma padavina ne mijenja, imamo kraće intervale padavina a onda duže sušne periode. 

– Sljedeće sedmice bi konačno trebalo da to polje pritiska popusti i da dođu određene količine padavina. U početku će to biti kiša a krajem mjeseca i snijeg. Ta situacija će se nastaviti i u februaru i trebalo bi biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. To će biti pravi zimski mjesec i u pogledu temperature i u pogledu padavina- kaže Majstorović. 

Prosjek je, kako kaže Majstorović, oko 70 litara po metru kvadratnom, a temperatura 1 stepen Celzija, svakako govoreći o centralnoj Bosni, a dolina Neretve i Posavine je toplija. 

Na pitanje jesu li promjene vremena u ovom razdoblju povezane s klimatskim promjenama, te što se to dešava s vremenom, Majstorović kaže da je na to teško odgovoriti, jer se ne znaju mehanizmi do kojih dolazi do ovoga, a ne zna se ni sasvim sigurna prognoza. 

– Postoje razni scenariji koji govore o povećanju temperature od 2 do 6 stepeni Celzija globalnog zagrijevanja. Dva stepena Celzija bi se dalo podnijeti, a šest bi već predstavljalo katastrofu za čitavu planetu- ističe Majstorović. 

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.