Vlada TK: Zakonom protiv zloupotrebe poljoprivrednih poticaja

by admin
| 9:31
0101 sjednica vlade tk
  •  
  •  
  •  
  •  

Vlada TK na redovnoj sjednici utvrdila je nacrt Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju TK. Ovim Zakonom, između ostalog, uređuju se pitanja izvora i visine sredstava novčanih podrški za poljoprivredu, opšti uslovi za ostvarivanje poticaja, modeli i postupak ostvarivanja te nadzor nad provođenjem Zakona i kaznene odredbe.

Novina u odnosu na dosadašnji Zakon o novčanoj podršci je da visina novčanih sredstava ne može biti manja od 2% vrijednosti poreskih prihoda godišnjeg Budžeta Kantona. Do sada taj iznos za svaku kalendarsku godinu nije mogao biti manji od 3,5 % vrijednosti.

Također, značajna novina je uvođenje modela ruralnog razvoja radi sufinansiranja troškova po osnovu penzionog i zdravstvenog osiguranja nosilaca poljoprivrednog gazdinstva kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost i koji imaju registrovani obrt, stručno osposobljavanje za rad u poljoprivredi i proizvodnji tradicionalnih proizvoda. Neki od ciljeva Zakona su osiguranje dugoročne podrške koja će omogućiti konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju za tržište, stvaranje komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i podizanje nivoa proizvodnje na nivo samoodrživosti te zapošljavanje u oblasti poljoprivrede.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.