Obilježen dan rođenja Martina Luthera Kinga: Simbol borbe protiv nacionalizma i mržnje

by admin
| 8:38
1601 king

Povodom obilježavanja dana rođenja jednog od najvećih boraca za ljudska prava  u istoriji civilizacije i dobitnika Nobelove nagrade za mir, dr. Martina Luthera Kinga, jučer je u zgradi Općine Tuzla upriličen prijem dobrodošlice i sastanak sa otpravnikom poslova Ambasade SAD-a, Adamom Lamoreaux, v.d. zamjenikom šefa misije u Bosni i Hercegovini.

Adam Lamoreaux, kojem je ovo prva posjeta Tuzli, uputio je načelniku Općine Tuzla Jasminu Imamoviću riječi zahvalnosti na ukazanom gostoprimstvu i pozivu da govori o liku i djelu dr. Martina Luthera Kinga, i da zajedno promovišu njegove ideale i poruke, koje su danas svima potrebne više nego ikada.

Načelnik Imamović podsjetio je da je bista Martina Luthera Kinga velikodušni poklon Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i da predstavlja sjećanje na ideje i djela ovog velikana, te borbu protiv nacionalizma, mržnje i svakog drugog oblika diskriminacije među ljudima.

U znak zahvalnosti prema američkom narodu i vladi SAD-a, građani Tuzle, zajedno sa građanima SAD-a, svake godine obilježavaju 15. januar i polaganjem cvijeća ispred biste Martina Luthera Kinga odaju priznanje ovom velikom čovjeku. Uz kratke govore, cvijeće ispred biste dr. Martina Luthera Kinga danas su zajedno položili gospodin Adam Lamoreaux i načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović.

(TI)  fotografija: Tuzlarije