Projekat vrijedan 1,2 milona dolara: U Tuzli formirano udruženje proizvođača solarnih kolektora

by admin
| 6:57
1301 kolektori
  •  
  •  
  •  
  •  

Na inicijativu Partner mikrokreditne fondacije kao implementatora projekta “Solarna energija kao budućnost održivog razvoja” koji se realizuje u suradnji sa USAID-om formirano je Udruženje EkoSolar. Ukupna vrijednost projekta je 1.244.259,09 USD, od čega je pored sredstava USAID-a, značajn i učešće Partnera, koje iznosi 22.149.09 USD.

U projektu učestvuje 20 firmi iz BiH čiji je osnovni cilj uspostavljanje održive proizvodnje solarnih kolektora i instalacija/montaža što većeg broja solarnih sistema sa namjerom povećanja korisnika solarne energije u BiH.

Pronalazeći zajednički interes koji se ogleda u povoljnijim nabavnim cijenama, jedinstvenom certifikatu za patent solarnog kolektora, zakonskoj regulativi, kvalitetnijem pristupu potencijalnim klijentima i mnogo drugih prednosti, učesnici projekta su jednoglasno prihvatili članstvo u prvom udruženju proizvođača solarnih kolektora.

Udruženje EkoSolar je registrovano u Tuzli. Udruženje trenutno ima 20 članova i otvoreno je za nove članove. Pored gore navedenog, cilj udruženja je i pružanje drugih usluga iz oblasti solarne energije, kao što su edukacije, radionice, obuke, promotivne aktivnosti, širenje svijesti o prednostima korištenja solarne energije i slično.

Formiranje udruženja predstavlja veliki uspjeh za projekat “Solarna energija kao budućnost održivog razvoja” jer će omogućiti  proizvođačima očuvanje uspostavljene proizvodnje solarnih kolektora. Za Partner MKF formiranje ovog udruženja predstavlja ispunjenje misije kroz podržavanje razvoja mikropoduzetnika, podsticanje domaće proizvodnje i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, navode iz MKF Partner.

(TI) / Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.