Oprečna mišljenja: Šta TK-a dobija i gubi sa novim Zakonom o obrazovanju odraslih?

by admin
| 8:14

S dvije godine zakašnjenja, Tuzlanski kanton je dobio Zakon o obrazovanju odraslih. Zakon je usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine i prema izjavama mnogih poslanika i predstavnika Sindikata srednjeg obrazovanja koji su prisustvovali sjednici, Zakon će Kanton i srednje škole oštetiti za nekoliko miliona maraka – piše Oslobođenje.

Obrazovanje odraslih postoji godinama, iako do sada nije bilo regulisano posebnim zakonom. Prema ranijoj praksi, njime su se bavile ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja, a s novim zakonom mogućnost obrazovanja odraslih data je i privatnim centrima za obrazovanje.

Rupa i u budžetu

Cijeli problem, naravno, leži u novcu. Dosad su osnovne i srednje škole TK-a od obrazovanja odraslih imale milione maraka na svojim računima. Sada će dio tog novca otići u ruke privatnika, a škole će ostati bez sredstava koja su koristila za kapitalne projekte, nabavku pomagala i opreme.

– Novac koji su škole zarađivale od obrazovanja odraslih dosad je usmjeravan u obnavljanje ili održavanje škola, u kapitalne investicije i nabavku pomagala i opreme. Otkako su škole počele raspolagati tim novcima, Vlada TK-a nije usmjeravala sredstva po osnovu kapitalnih izdataka, jer su škole mogle same finansirati željene projekte, kazao je Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja TK-a.

Osim što će biti oštećene škole, kako je kazao, a s čime su se složili i članovi opozicije u Skupštini, sam budžet Kantona će osjetiti posljedice ovog zakona.

– Ubacivanjem privatnih centara u igru, nastat će odliv novca u privatni sektor, a škole će ostati bez ovih vlastitih prihoda. Vlada TK-a im to neće moći nadoknaditi, s obzirom na to da godinama za kapitalne projekte nekim školama, kao što je gradačačka gimnazija, ne izdvaja ni marku. Imat ćemo situaciju da će škole sve manje biti u mogućnosti da ulažu u poboljšanje uslova, dodao je Terzić.

Rasprava o ovom zakonu bila je svojevrstan kuriozitet, s obzirom na to da su protiv zakona govorili neki članovi većine, dok su za usvajanje Zakona bili neki članovi opozicije. Tako je poslanik SDP-a Vehid Osmanović kazao kako je Zakon nužan, s obzirom na to da škole najčešće ne udovoljavaju potrebama tržišta.

– Nastavni plan se godinama prilagođava zbrinjavanju nastavnog kadra, a ne tržištu i jednostavno neće da obrazuju neki kadar, iako postoje konkretni zahtjevi za to. Ovakav zakon je nužan ukoliko želimo pomoći ljudima da budu konkurentni na tržištu, kazao je Osmanović.

Zakon će omogućiti svim odraslima da neformalno stečeno znanje verifikuju i da na osnovu svojih sposobnosti i znanja dobiju zvanično zvanje koje tržište rada poznaje.

Tri centra

U Tuzlanskom kantonu trenutno postoje tri centra, koja su i ranije obrazovala odrasle, ali njihov rad nije bilo moguće verifikovati i nije bio priznat. S ovim zakonom, ono što su centri dosad radili bit će priznato, te je opozicija tokom rasprave skrenula pažnju da se ovaj zakon i usvaja da bi se legalizovao taj rad. Kako bi se spriječio odliv novca iz škola i budžeta, sindikat i pojedini poslanici su predložili osnivanje javnog centra za obrazovanje odraslih, koji bi zapošljavao kvalifikovani kadar sa biroa, a uplatama od polaznika bi se novac vraćao u budžet.

– Imamo toliko kadra na birou, da bismo bez problema mogli popuniti jedan takav centar. Tako bi makar dio novca ostajao u budžetu, a mi bismo riješili problem nezaposlenog kadra, kazao je Terzić.

(TI/Oslobođenje)