GO SZ BiH Tuzla predlaže: Grad Tuzla treba osnovati Javno preduzeće za prevoz putnika

by admin
| 9:10

Gradski odbor Stranke za BiH, danas je održao press konferenciju, a u povodu posljednjeg povećanja cijena javnog gradskog prevoza u Tuzli.

Nakon održane press konferencije GO SZBiH se oglasio saopštenjem za javnost u kojem se navodi:

Izražavamo svoje nezadovoljstvo i protivljenje nehumanoj i neprimjerenoj  politici preduzeća DD Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla.

Opravdano uznemirenje velikog broja građana Grada Tuzla zahtijeva hitnu reakciju svih nadležnih gradskih struktura ali i kantonalnih organa koji hitno trebaju preispitati zakonitost ove odluke.

Monopolističkim povećanjem cijena izvršen je udar na životni standard svih građana Tuzle, a posebno ovo poskupljenje trpe nezaposleni, učenici, studenti i penzioneri koji su ujedno i najbrojniji korisnici javnog prevoza. 

Prema našem mišljenju monopol ne donosi korist a naš prijedlog je da se poučeni ovim ali i sličnim iskustvima, u vremenima koje dolaze, osnuje Javno preduzeće koje će se baviti prevozom putnika na linijama gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla, čiji osnivač i vlasnik bi bio Grad Tuzla.

Sjetimo se samo nezakonitih pokušaja privatizacije preduzeća ili dijela Javnih preduzeća Vodovod i kanalizacija, Centralno grijanje, Panonica i sl. kada je Gradsko vijeće smoglo snage i našlo rješenja kako bi ova preduzeća bila u potpunosti u vlasništvu građana Tuzle, a ne privatnih kompanija koje bi vjerovatno da su imale priliku slijedile današnji slučaj D.D. GIPS Tuzla.

S tim u vezi predlažemo da Gradsko vijeće već na prvoj narednoj sjednici pokrene pitanje osnivanja Javnog preduzeća za prevoz putnika na području Tuzle, kao jednog od krucijalnih projekata za naredni period, a da se prema D.D. GIPS Tuzla hitno pokrenu sve zakonite radnje na suzbijanju  nehumanog povećanja cijena javnog prevoza – navodi se u saopštenju koje potpisuje Adnan Sijerčić, predsjednik GO S BiH Tuzla.

(TI)