Iz GIPS-a poručuju: Da li penzioneri plaćaju jeftiniju el. energiju, vodu ili telefon?

by admin
| 12:05

Nakon što je od 25. jula došlo do povećanja cijena javnog gradskog prevoza Tuzla, a zbog čega je održana i Vanredna sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle, sa dodatnim pojašnjenjima o rezalozima povećanja cijena oglasili su se i iz D.D. Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla.

U saopštenju se između ostalog navodi:

D.D. Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla, nažalost, više ne može obavljati prevoz po starom redu vožnje i cjenovniku koji je ekonomski neisplativ, a mnogo je razloga koji opravdavaju ovakav poslovni potez našeg preduzeća.

Naime, Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla kao preduzeće koje posluje od davne 1957. godine nije prestao sa društveno odgovornim poslovanjem, te je kao takav već dugi niz godina na štetu ličnih primanja svojih uposlenika i rezultata firme davao određene beneficije putnicima, kao što su:
-popusti na penzionerske karte, 
-popusti na karte za RVI i nosioce najviših ratnih priznanja, neratne invalide, 
-popusti za đake, studente, 
-popusti za nezaposlene osobe i radnike. 

Sav teret subvencioniranja padao je isključivo na teret poslovanja GiPS-a. 
Jedan od razloga za prestanak subvencioniranja putnika na teret poslovanja naše firme, a bez podrške bilo kojih organa državnih vlasti, je svakako i činjenica da je u školskim klupama sve manje đaka i studenata kojima je potreban prevoz, kao i privredno stanje koje je izuzetno nepovoljno te je kao posljedica toga smanjen i broj radnika u radnom odnosu.

Ovdje se otvara i opravdano pitanje: Da li je iko na području našeg grada, a posebno kada je riječ o preduzećima koja su u državnom vlasništvu, vršio subvencioniranje gore navedenih kategorija u smislu da je: penzionerima jeftinija potrošnja el.energije, potrošnja vode, telefona ili bilo koja druga komunalna usluga? Također, postavljamo isto pitanje kada je riječ i o nezaposlenim osobama (kojih samo na evideciji Zavoda za zapošljavanje TK-a ima oko stotinjak hiljada). Nemamo informaciju da je bilo kakva olakšica data ovoj kategoriji stanovništva, a informacije radi, GiPS d.d. je tu subvenciju davao mjesečnom kartom za nezaposlene dugi niz godina. 

Svakodnevno smo u kontaktu sa svojim putnicima iz velikog broja Mjesnih zajednica i nailazimo na mnoga pitanja koja se tiču saobraćanja pojedinih linija, njihovih produžetaka do određenih zaseoka, autobuskih stanica u tim mjestima. Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla je nakon odgovorno i detaljno urađene analize putne infrastrukture u ruralnim područjima Tuzle obavijestio svoje putnike da je ista u izuzetno lošem stanju, putevi su oštećeni, okretišta za autobuse u tim mjestima gotovo da nema, vozači se snalaze shodno sopstvenom nahođenju, autobuska stajališta gotovo da i ne postoje, iako je njihova izgradnja, a i uređenje isključivo u nadležnosti gradskih komunalnih službi. Ipak decenijama unazad, a samo radi svojih putnika, vozila GiPS-a Tuzla stajala su po određenim “proširenjima i skretanjima”, čak iako je to značilo veće troškove održavanja vozila angažovanih na tim područjima.

Mnogo je nagomilanih problema u ovoj oblasti, a vezano je direktno za „Gradski i prigradski saobraćaj“ d.d. Tuzla. U proteklim godinama u više navrata smo se pismeno obraćali i današnjem sazivu GV Tuzla, gdje smo nastojali obrazložiti navedene probleme, a i dalje molimo GV Tuzla da se konačno očituje o tome da li žele i na kakav način žele uređen gradski saobraćaj. Da li je to sabraćaj kakav Tuzla shodno svojoj reputaciji i svom satusu treba imati kao što je javni prevoz putnika riješen u drugim evropskim gradovima ili kao što je sada trenutno u TK? 
Ukoliko odgovor bude pozitivan u smislu izjašnjenja na postavljeno pitanje, a iskreno se tome nadamo, spremni smo uložiti maksimum napora da to tako i bude. 

O tome svjedočimo sa sledećim primjerima; i pored vrlo teške i haotične situacije u kojoj se trenutno obavlja javni prevoz putnika na području Tuzle, ipak smo uspjeli uz velike napore i odricanja izvršiti određena ulaganja u smislu nabavke novih autobusa, a posebno ističemo nabavku autobusa na CNG-zemni plin što je trend svugdje u svijetu sa aspekta očuvanja životne sredine ali, nažalost ne i kod nas. Uveli smo prvi u BIH elektronski sistem naplate karata BUS-CARD, gdje smo omogućili provođenje nekoliko, sa aspekta stručnih analiza, bitnih stvari, a to su: ekonomičnost, bezbjednost putnika, mogućnost manipulacije svedena je na minimum itd… 
Uvođenjem ovakvog sistema naplate tačno znamo koliko imamo određenih kategorija putnika koje bi trebalo subvencionirati uz podršku Grada Tuzla, a to se posebno odnosi na penzionere, borce, đake i studente. 

Do odgovora nadležnih institucija i konkretnih prijedloga u ovoj oblasti, Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla, nažalost, mora jasno i glasno istaći da više nije u mogućnosti pružati beneficije kao do sada, te da će cijene naših usluga biti zasnovane na čisto ekonomskoj osnovi, a ne kao do sada gdje smo su sve beneficije koje su naši cijenjeni putnici imali praktično bile donirane na vlastitu štetu praveći gubitak u poslovanju, a to nemamo pravo činiti prema našim zaposlenicima.

Poštovani putnici,Vama se ovom prilikom posebno izvinjavamo za bilo kakve neugodnosti koje ste s naše strane doživjeli u proteklih par mjeseci. Svjesni smo da postojimo zbog Vas, da ste nas do sada podržavali, a iskreno se nadamo da ćete to i ubuduće činiti. Znamo da ako nema Vas, kao našeg pouzdanog partnera, da neće biti ni nas kao preduzeća. S toga Vas još jednom molimo da budete strpljivi, da imate razumijevanja za situaciju u koju smo, ne svojom krivicom dospjeli, te da nas podržite u zajedničkoj borbi za uvođenje reda u oblasti uslužne djelatnosti koja se zove prevoz putnika u javnom saobraćaju.

Mi želimo doprinijeti razvoju našeg Grada Tuzle i napraviti oblast gradskog prevoza po želji naših građana, te kao takvi biti prepoznatljivi u BIH, pa i šire, ali nažalost to „GIPS“ ne može uraditi bez pomoći državnih organa u čijoj je isključivoj nadležnosti oblast gradskog prevoza zbog čega vas, poštovani građani, molimo za razumijevanje i podršku u našem nastojanju da Grad Tuzla već jednom prihvati svoj dio odgovornosti za gradski prevoz – navedeno je u saoopštenju Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla.

(TI)

Vezana vijest: GIPS Tuzla: Uveden novi cjenovnik mjesečnih i polumjesečnih karata

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.