CCI u Tuzl: Danas akcija podrške donošenju Zakona o obrazovanju odraslih TK

by admin
| 4:55

Centri civilnih inicijativa (CCI) danas u Tuzli organizuju uličnu akciju koja će se održati u periodu od 10:00-12:00 sati u pješačkoj gradskoj zoni Korzo (kod sata).

Ovom akcijom CCI će pozvati zastupnike/poslanike Skupštine Tuzlanskog kantona da bezuslovno podrže donošenje Zakona o obrazovanju odraslih TK na sjednici Skupštine TK koja je zakazana za srijedu 29.07.2015. god. i na taj način prepoznaju značaj obrazovanja odraslih od kojeg veliku korist mogu imati građani i privreda Tuzlanskog kantona. 

-Uličnim štandom, takođe, skrećemo pažnju građana Tuzle na posebnu važnost učenja tokom cijelog života. Zakoni već postoje u entitetu Republika Srpska, u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Bosanskopodrinjskom i Zapadnohercegovačkom kantonu, a u Kantonu Sarajevo proces donošenja je u toku. Zakon o obrazovanju odraslih će unaprijediti sistem obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, te omogućiti mobilizaciju raspoloživih resursa u borbi protiv nezaposlenosti i siromaštva kroz uređenje oblasti obrazovanja odraslih i obezbijediti mogućnosti povećanja znanja, vještina i kompetencija svim građanima – saopšteno je.

 Takođe, donošenjem navedenog Zakona promoviše se cjeloživotno učenje, a stvora se i okvir za masovno elementarno i funkcionalno opismenjavanje nepismenih građana.

(TI)