Tuzla: Instalirana prva stanica za punjenje električnih automobila u BIH

by admin
| 19:43

Sa Fakulteta Elektrotehnike u Tuzli stiže dobra vijest. Jučer je ovaj Fakultet dobio Sofisticiranu stanicu za punjene električnih automobila – piše RTVTK.

Vrijedna je 15 hiljada KM i prva je ovakve vrste na području Bosne i Hercegovine. Trenutno nema konkurenciju na tržištu, pa privlači pažnju poput kakvog egzotičnog superautomobila. Njena snaga je 20 kilovolta, a punjenje može trajati tri sata.

Prva stanica za punjenje električnih automobila koju je danas dobio Fakultet elektrotehnike u Tuzli novi je impuls unapređenju rada ove visokoškolske ustanove.

– Fakultet elktrotethnike u Tuzli ima dugu tradiciju. Sve vrijeme smo nastojali da unaprijedimo sistem obrazovanja i naučno-istraživačkog rada. To je razlog saradnje ETF sa mnogbrojnim domaćim i ino-firmama. Jedna od njih je austrijska firma MOSDORFER koja saradjuje sa ETF-om od 2009. godine. Stanica za punjenje električnih automobila, iako imamo samo dva automobila na električni pogon, korak je naprijed ka boljem životu svih građana. I naravno na ovom području ETF uvijek se zalaže za inovacije na polju elektrotehničkih nauka. Trenutno nemamo lokaciju gdje bismo je mogli stacionirati za stalno, ali u dogledno vrijeme, naći ćemo praktično mjesto gdje mogu vlasnici vozila doži i napuniti svoje vozilo. Ovo je ujedno i poziv da se svi ekološki osvjestimo jer nisu dava zimska vremena kada od štetnih gasova ne možemo disati, ističe dekan Falukteta elektrotehnike u Tuzli Edin Pjanić.

-Sa Univerzitetom u Tuzli imamo dužu saradnju i drago nam je da je ona krunisana donacijom visokosofisticirane napojne stanice za električne automobile. Drago nam je da imamo tako intenzivnu saradnju sa Univerzitetom i nadamo se da ćemo u toj saradnji dobiti mnogo novih ideja i konkretnih projekata ističe Christoph Kauer, direktor kompanije Mosdorf, Austrija.

Fakultet elektotethnike u Tuzli obrazovna je institucija koja predstavlja predvodnike pozitivnih promjena, a sve sa ciljem stalnog unapređenje naučno-nastavnog procesa. Još jedan korak na tom putu svako je i posjedovanje stanice za punjenje električnih autmobila koja će se za početak nalaziti u laboratorijama ovog Fakulteta.

(TI/RTVTK)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.