Izložbom „Scena III“: Počeo 7. međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop

by admin
| 11:58

U Tuzli je jučer počeo 7. međunarodni festival umjetnosti mladih “Kaleidoskop”, koji će trajati do 26. jula, a kao i ranijih godina osnovni cilj manifestacije je povezivanje mladih umjetnika iz zemlje i inostranstva te stvaranje platforme za zajednički rad u okviru različitih oblika umjetnosti.

Ono što u okviru dnevnih sadržaja posebno privlači interesovanje građana, jeste činjenica da se tokom svih dana atraktivnog tuzlanskog Festivala, u centru grada održava art market. Riječ je o dijelu programa koji posljednjih nekoliko godina, građanima, učesnicima, gostima i turistima nudi pravi spektar raznolikih umjetničkih radova.

Nezaobilazan segment su i brojne kreativne radionice, koje se realizuju u saradnji sa gostujućim i domaćim umjetnicima, kao interaktivni i edukativni sadržaji, tokom kojih učesnici kroz komunikaciju i druženje stiču određena znanja i vještine.

Prvog dana festivala u Kući plamena mira započela je radionica za djecu i mlade pod nazivom Teatar sjenki. Tokom prvih sati opuštenog druženja, najmlađi posjetioci imali su priliku saznati osnove o predstavama čiji su likovi projekcija pokretnih sjenki na platnu.

U Gradskom parku u poslijepodnevnim satima započela je radionica pod nazivom Vesela štamparija, koju moderiraju dvije mlade umjetnice iz Osjeka, Valentina Grubačević i Marija Vidaković, a u Domu mladih počela je trodnevna 3D Origami radionica sa Tarikom Jašarevićem.

Izložbom „Scena III“ koja je postavljena u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović, sinoć je festival zvanično otvoren. Nakon kratkog obraćanja i pozdrava koje su uputili organizatori, prvu festivalsku veče, velikom broju prisutnih, u jedinstveni muzički ugođaj pretvorile su jazz izvedbe Jasmina Sultanića i njegovog benda. 

Drugi dan festivala nastavlja se prema planiranim programskim sadržajima, koje će večeras upotpuniti i koncertne aktivnosti.

ART MARKET – Trg kod Ismeta i Meše 

10:00 do 12:00: Teatar sjena – radionica za djecu od 7 do 10 godina (Kuća plamena mira)
12:00 do 15:00: 3D Origami – radionica sa Tarikom Jašarevićem (Dom mladih) 
17:00 do 21:00: Instalacija i intervencija u prostoru – Udruženje za kulturu i 
umjetnost CRVENA (Gradski park) 
16:00 do 18:00: Panonnica Beach Party – Café bar Odisej (Panonska jezera) 
19:00: Izložba Pencil sculpture-Jasenko Đorđević (Kuća plamena mira) 
17:00 do 20:00: Vesela štamparija-radionica sa Valentinom Grubačević i Marijom 
Vidaković (Gradski park) 
20:00 do 02:00: KONCERTI (Park kod bivše Muzičke škole) 
CulSu, Sassja, Frenkie, WhoSee, Juventud Rebelde, Brkovi

Ulaz kao i učešće u svim sadržajima Kaleidoskopa su slobodni.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.