Tuzla: Eksperti iz Švicarske i gradske službe izradili Nacrt saobraćajno-prostornog koncepta grada

by admin
| 12:37

Na 16. sjednici kolegija gradonačelnika Tuzle, održanoj danas, uposlenici Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica i JKP „Saobraćaj i komunikacije – Tuzla“ d.o.o. Tuzla, prisutnima su predstavili Nacrt saobraćajno-prostornog koncepta Grada Tuzla. 

 

„Saobraćajno-prostorni koncept je glavni strateški dokument iz područja saobraćajanog i prostornog planiranja za Grad Tuzla, koji će služiti kao osnovni dokument za izradu svih budućih gradskih planova i projekata koji su na bilo koji način povezani sasaobraćajem, ali i sam koncept će se u određenom periodu morati nadograditi i poboljšati u cilju bržeg ostvarivanja definisanih ciljeva. Ovaj dokument je izrađen zajedničkim radom eksperata iz Švicarske projektantske firme “Merton” AG Brugg i uposlenika nadležnih Gradskih službi i javnih preduzeća. Konceptom je definirana strategija razvoja pojedinih vidova saobraćaja sa ciljevima, prioritetima, mjerama, te prijedlozima pojedinačnih i zajedničkih odgovornosti svih sudionika u saobraćajnom sistemu Grada Tuzla.

 

Kod izrade koncepta slijeđeni su najnoviji trendovi održive mobilnosti i održivog razvoja gradova, kako bi se njegovom realizacijom na području Grada Tuzla uspostavio održiv i funcionalan saobraćajni sistem, a grad razvijao i oblikovao u skladu usvojenom vizijom budućnosti.

Grad Tuzla je od Švicarske na poklon dobio edukaciju kadrova i studiju u vrijednosti od preko 850.000 KM. Nakon analize i postepenog prilagođavanja dijelova studije, mogućnostima i potrebama grada Tuzla, možemo raditi korak po korak u zavisnosti od priliva sredstava u Budžetu grada“- izjavio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

(TI)