Predmet “Tuzlanska banka”: Meho Obradović osuđen na godinu dana zatvora

by admin
| 15:54

Bivši direktor Elektroprivrede BiH Meho Obradović osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana u prvostepenom postupku koji je vođen pred sudijama Kantonalnog suda u Tuzli.

 

Obradović je proglašen krivim za zloupotrebu položaja i ovlasti u vrijeme kada je bio na funkciji vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede, tokom 1997. godine.

Sutkinja Paša Softić je u obrazloženju presude navela da je Obradović 20. 11. 1997. godine, radeći kao vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede BiH, postupajući suprotno odredbi Statuta preduzeća, svjestan da prekoračuje granice svojih ovlaštenja, pribavio korist drugom, prenosi Faktor.ba.

– Znajući da radovi nisu bili planirani i da Upravni odbor nije donio odluku o investicionim ulaganjima, zaključio je ugovor o izvođenju radova na sanaciji objekta jezera Brana Sniježnica u Teočaku, te radova na objektu Termoelektrane Tuzla sa devet preduzeća sa privatnim kapitalom. Elektroprivreda se obavezala da će ugovorene poslove platiti 100 postotno avansno dionicama Tuzlanske banke koje su vlasništvo preduzeća Elektroprivreda, a da će preduzeća poslove okončati 28. 11. 1998. godine – kazala je sutkinja Softić.

Istraga u ovom predmetu je trajala skoro deset godina.

Odbrana i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona najavili su žalbu na današnju presudu.

(TI/Faktor.ba)