Univerzitet u Tuzli: Rektor organizovao prijem za uspješne studente Pravnog fakulteta

by admin
| 6:52

Rektor Univerziteta u Tuzli prof. dr. Enver Halilović upriličio je prijem za studente Pravnog fakulteta koji su osvojili prvo mjesto na četvrtom Futura Moot court takmičenju u oblasti poznavanja Evropske konvencije i ljudskih prava i jurisprudencije Evropskog suda za ljudska prava.

 

„Univerzitet u Tuzli je ponosan na vaše rezultate, koji su istodobno i dokaz da je naš Pravni fakultet, kao jedan od naših najmlađih fakulteta, već stasao u respektabilnu instituciju koja svojim studentima pruža kvalitetno obrazovanje“, istaknuo je rektor Halilović obraćajući se nagrđenim studentima Pravnog fakulteta. On je također naglasio da je razvoj ljudskih potencijala najvažnija komponenta strateškog razvoja koja je u Bosni i Hercegovini do sada bila zanemarivana“.

Prijemu su prisustvovali i prof.dr. Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta, te docentica Mirela Čokić – Džinić. Ovom prilikom rektor Univerziteta u Tuzli uručio je prigodne poklone nagrađenim studentima.

Naime, Moot court takmičenje organizovano je od strane svjetski priznate organizacije Civil rights defenders, koja ima za cilj odbranu građanskih i političkih prava. 

Ove godine, takmičenje je trajalo od 03.-05. jula, a sva suđenja su održana na Općinskom sudu u Travniku, i to pred eminentim sudijama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Apelacionog suda Srbije, te sudijama iz Hrvatske. 

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli su predvođeni akademskim trenericama Almirom Smajić (asistent) i Irmom Mešić ostvarili veoma zapažene rezultate. Prije svega, studenti su na takmičenju u Travniku imali najbolji pisani podnesak, a pored toga se tim u sastavu Amela Palavrić, Maida Hadžić, Amina Zukić, Mirha Husić, Ermin Prijić, Faruk H. Avdić i Mirza Mustafagić izvrsno predstavio i na simuliranim suđenjima pred Evropskim sudijama gdje su ostvarili svih šest pobjeda. 

Studenti su ostvarili do sada nezapamćen uspjeh, kako su naveli organizatori takmičenja. Iako je do sada praksa pokazala da je bodovna razlika između 1. i 2. mjesta svega par bodova, Evropske sudije su odlučile da su studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli ove godine daleko ispred svih ostalih, pobjedivši drugoplasiranu, ekipu Zenice, sa više od 30 poena razlike. 
Ovo je vrlo značajan uspjeh studenata Pravnog fakulteta  i nastavnog osoblja.

(TI/UNTZ)