Kantonalno tužilaštvo TK: Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra Vlade TK-a

by admin
| 4:34

Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Amira Husića (38), nastanjen u Lukavcu, zbog postojanja osnovane sumnje da je, obavljajući funkciju ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja. 

Postoji osnovana sumnja da je Husić u oktobru i novembru 2012. godine, dok je obavljao poslove ministra u MUP-u TK, iskoristio svoj službeni položaj i postupao protivno interesima službe. Naime, u namjeri da izbjegne postupak javne nabavke definirane Zakonom, sa jednom firmom iz Sarajeva je zaključio ugovor o nabavci zaštitne opreme- balističkih prsluka, ploča i šljemova za potrebe Jednice za podršku MUP-a TK u vrijednosti od oko 227.000 KM. Zatim je naložio i da se cjelokupni iznos po ugovoru o nabavci avansno uplati ovoj firmi, iako je znao da ta firma nema nikakvo iskustvo niti reference u nabavci takve opreme, kao i da ponuda te firme nije najpovoljnija. 

Na taj način je firmi iz Sarajeva pribavio korist u vidu zaključenja ugovora sa MUP-om TK uz ostvarenu dobit u iznosu od oko 94.000 KM. – saopšteno je iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva TK.

(TI)