Tuzla: Protestnom šetnjom obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici

by admin
| 13:17

Povjereništvo Asocijacije žena OO SDA Tuzla i Povjereništvo Asocijacije mladih OO SDA Tuzla danas su u Tuzli organizovali obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Učesnici su mirnu protestnu šetnju započeli ispred Muzičke škole odakle je kolona uz ” Srebrenički inferno” stigla na Trg žrtava genocida Srebrenice kod Gradske česme u Tuzli.

Tokom programa održan je historijski čas o genocidu u Srebrenici i pročitana su imena žrtava genocida koji su danas ukopani u Potočarima.

– Asocijacija žena SDA Tuzla je dugi niz godina uz majke Srebrenice i to svakog 11. u mjesecu ovdje u Tuzli, tako da je ovo danas samo nastavak kontinuirane podrške, a ujedno želimo pokazati da iako su majke Srebrenice danas odsutne mi smo tu. Sve mi, prije svega smo majke koje osjećaju njihovu bol i patnju. Kada kažemo Srebrenica, nisu potrebne riječi, jer se radi o najvećem masakru koji se dogodio u Evropi od Drugog svjetskog rata, koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju pravosnažnom presudom okvalifikovan kao genocid, ali zbog naše djece i budućih pokoljenja mi moramo govoriti o Srebrenici i u tome biti jedinstveni i složni, bez ikakvih ličnih, političkih ili bilo kakvih drugih konotacija, da se ona ne bi ponovila. Zato smo bile, zato smo danas i ubuduće ćemo biti tu – kazala je predsjednica Povjereništva AŽ SDA Tuzla, dipl.pravnik Hidajeta Jarčević.

– Duboko svjesni bola koji u sebi nose majke Srebrenice, Višegrada, Prijedora, Kozarca, Foče, Višegrada i drugih mjesta u BiH u kojima su počinjeni ratni zločini, danas ovdje u njihovo ime šaljemo poruku da se zločin nikada ne smije zaboraviti i da se nikada nikome više ne desi. Ovo što mi danas radimo je jedna mala kap vode, naspram rijeka suza majki ubijene djece, ali ljudska je i moralna obaveza biti ovdje. Svijet mora vidjeti da Srebrenica, a i Rezolucija o Srebrenici živi u našim srcima, a srce ne prepoznaje veto, već prepoznaje istinu. Istina je jedna, potvrđena od Međunarodnog suda, a ona se zove genocid u Srebrenici. Zato, danas sa ovog mjesta šaljemo poruku da nećemo dozvoliti da istina i pravda ne budu zadovoljene, jer iako nekada znaju biti pospane, one nikada ne umiru – kazao je predsjednik Povjereništva Asocijacije mladih SDA Tuzla dr.sc. Senad Mehmedinović.

 

Ove godine će u Memorijalnom centru Potočari smiraj će naći još 136 žrtava, među kojima je i 18 maloljetnika. Najmlađe žrtve koje će biti ukopane su šesnaestogodišnjaci, njih osam.

Do sada su u Memorijalnom centru ukopani posmrtni ostaci 6.241 identificirane žrtve genocida – saopšteno je iz GO SDA Tuzla.

(TI)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.