Nova skupštinska većina u TK: DF izbačen iz vlasti, Gutić ponovo premijer

by admin
| 13:21

Nakon što je na jutrošnjij hitnoj sjednici Skupštine TK smijenjen premijer Bego Gutić i Vlada TK, u popodnevnim satima održana je druga hitna sjednica Skupštine, a Tuzlanski kanton ponovo je dobio Vladu.

 

Prijedlog Stranke demokratske akcije, da za premijera ponovo bude izabran Gutić dobio je potrebnu većinu, a povjerenje mu je glasom „za“ ukazalo 20 poslanika. Protiv je glasalo njih šest (SBB BiH), dok je pet (SDP) bilo uzdržano – piše Bportal.ba.

-Mi smo imali opstrukcije u radu pojedinih ministara i kočenje rada Vlade TK, koja je na jutrošnjoj sjednici i smjenjena. Ja sam bio spreman predložiti rekonstrukciju Vlade TK. Postavlja se pitanje zašto u novoj vladi nema samo ministara DF-a. Ja ću biti otvoren i sada reći da će i pojedini ministri SDA dobiti posljednju šansu, a njihov rad će biti posebno praćen. Ja smijem kazati da smo mi za 100 dana uradili više nego prethodne dvije vlade u kompletnom mandatu. I dalje imamo dva osnovna cilja. Prvi je finansijska stabilizacija kantona, a drugi rješavanje deficita Budžeta TK-kazao je u svom obraćanju, novi-stari premijer Bego Gutić (SDA).

U novoj Vladi TK tako neće biti ministara DF-a, čiji poslanici nisu ni prisustvovali današnjoj, drugoj hitnoj sjednici Skupštine TK.

Nova lica na ministarskim pozicijama u Vladi TK su: Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova (SDA), Ivana Kulić, ministrica pravosuđa i uprave (NSRzB), Izet Jagodić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta (SzBiH), Danijela Simić, ministrica rada i socijalne politike (SzBiH), Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva (BPS).

Ostala ministarstva u Vladi TK, popunili su isti ministri koji su jutros i smijenjeni. Tako je ponovo Hasan Ferhatović izabran za ministra prostornog uređenja, Jakub Suljkanović je ministar finansija, Srđan Mićanović je ministar industrije, energetike i rudarstva, Edin Ajanović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Elvis Bektić ministar zdravstva i Fahrudin Skopljak ministar za boračka pitanja.

(TI/Bportal)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.