Intervju / Goran Emkić: Brodolom je događaj koji pomjera granice elektronske muzike u BiH

by admin
| 22:17

Povodom njegovog nastupa na devetom izdanju Brodoloma, Nedim Begić, član Brodolom tima, uradio je intervju sa Goranom Emkićem.

On predstavlja jedinstven primjer napredne i moderne generacije poklonika elektronske muzike, jednim od rijetkih bosanskohercegovačkih DJ-a koji su enormnom brzinom stasali na domaćoj a istovremeno napredovali i na medjunarodnoj muzičkoj sceni.

I ranije si imao priliku nastupati tokom Brodoloma, tako da se na početku razgovora možemo prisjetiti tvojih ranijih nastupa. Kakav je utisak bio nakon saznanja da je tvoje ime uvršteno na line up jednog tako renomiranog događaja?

G.E: Brodolom je prvi veliki događaj na kojem sam nastupio kao DJ, i ima poseban značaj za mene. Siguran sam da se mnogi čitaoci slažu sa mojom konstatacijom. Bio je to poziv koji me istinski iznenadio, za mene tada još uvijek malo poznatog DJ-a, jer sam oduvijek bio oduševljen cjelokupnom ”veličinom” događaja. Saznanje da se moje ime nalazi na listi me veoma obradovalo, isto kao i ove godine, jer znamo svi šta Brodolom znači u BiH. Mogu sa opravdanjem reći da me veoma lijepa sjećanja vezuju za ovaj događaj.

Na devetom izdanju Brodoloma, nastupaš kao izgrađeno ime, jedinstvena je prilika da nam kažeš svoje mišljenje, o tome šta ovakav događaj znači za scenu elektronske muzike, u BiH?

G.E: To je događaj koji iz godine u godinu kroz kvalitetu organizacije, nivo promocije, profesionalan odnos prema publici i izvođačima pomijera granice domaće scene elektronske muzike. Tako da Ja, bez ikakve dvojbe, mogu reći da je Brodolom najveći događaj koji se vezuje za elektronsku muziku u BiH.

Još na svojim prvim javnim nastupima, pa i onim manjeg obima, dao si do znanja publici da je Techno tvoj prepoznatljivi zvuk. Gdje se pronalaziš trenutno, kada je riječ o muzičkom pravcu koji prezentiraš na svojim nastupima? 

G.E: Nisam želio mnogo eksperimentisati sa zvukom, navikao sam da radim ono što volim. Primijetio sam da moji prijatelji podržavaju sve šta radim. Volim da poslušam nove ideje, no ipak ostajem vjeran techno pravcu.

I pored dominacije nešto komercijalnijeg zvuka, uspio si napraviti niz zapaženih nastupa, kako u BiH tako i u državama regiona. Šta je ono što publika kod tebe istinski prepoznaje, bilo gdje da nastupaš?

G.E: Ono šta sam uvijek spreman ponuditi je tvrd zvuk i iskreno jaku energiju. Istinski volim to što radim i ljudi to zaista umiju da prepoznaju. Mnogi mi prilaze nakon nastupa, jer nastoje iskazati svoje mišljenje i srećan sam što je skoro u svakom slučaju pozitivno. Drago mi je što prihvataju i razumiju ono što im šaljem. Publika i DJ moraju biti u fuziji kako bi se napravila dobra zabava, a to je bit svakog nastupa i okupljanja.

Da li si tokom svojih nastupa u drugim državama imao priliku saznati koliko se vrednuje scena elektronske muzike u BiH?

G.E: BiH scena nažalost nije toliko poznata drugim državama, bar ne tamo gdje sam imao priliku nastupati. Mnogo imena povremeno ostvari saradnju, kontakte ili realizira nastupe, no ništa pretjerano značajno. Unutar, ako smijem reći domaće scene nemamo neku intenzivnu i profesionalnu saradnju, ali osjeća se poboljšanje. Radimo na tome. Trudimo se.

Znam da nije zahvalno davati bilo kakve izjave o kolegama, no, šta možeš reći o ovogodišnjem Brodolomu?

G.E: Za mene kao ljubitelja nekomercijalnog zvuka i osobe koja je na razvojnom putu, ove godine je line up najbolji do sada. Organizatori su sastavili veoma dobru listu DJ-a, jer imena poput ovih, koje ćemo imati priliku susresti i čuti, nisu baš tako česta pojava na balkanskom području. Publici bi poručio da je pred njima veoma jedinstven skup DJ-a i producenata, koji su napravili mnogo promjena u svijetu muzike. Tako da sam više nego sretan što ću imati priliku nastupit sa ovakvim imenima. Očekujem odličnu zabavu.

Govoreći o pojedincima ili grupama koji se elektronskom muzikom na razne načine bave u BiH, da li ulažu dovoljno u promociju i kvalitetu onoga što rade, ili može i treba puno više?

G.E: Svako od njih ulaže u sebe koliko misli da treba. Kada se zapitamo da li je to dovoljno? Hm, ne znam. Jer nemam uvid u to. Ako smatraju da jeste, krajnji rezultati se sami ubrzo pokažu. Mogu jedino u svoje ime da govorim, u okviru mojih vremenskih mogućnosti radim postepeno na razvoju. Publika je najvažniji sudac, za sada sam zadovoljan, jer nastupam dosta intenzivno, kako u BiH tako i šire.

Šta očekujemo od Gorana na ovom izdanju Brodoloma?

G.E: Brodolom je izazov i mnogo je nove publike, kako i sami znate, veliki broj posjetilaca dolazi iz drugih gradova i država. Spremam muzički set najboljeg kvaliteta! Vidimo se!

(Tuzlainfo/Brodolom.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.