Dogovorena rekonstrukcija vlasti u TK: Čeka se sjednica Skupštine, DF ide u opoziciju!

by admin
| 7:56

U Tuzlanskom kantonu privedeni su kraju pregovori o rekonstrukciji vlasti, iz koje će biti isključen Demokratska fronta, dok će novi partner u koaliciji SDA, NSRZB i BPS biti Stranka za BiH.

Prema informacijama koje su nam potvrđene iz pregovaračkih timova , već su podijeljena ministarstva, te dogovoreni drugi stranački „plijenovi“, a ostalo je još da se usaglasi na koji način i iz čijih kadrova će biti zadovoljena forma  imenovanja ministara iz redova sva tri konstitutivna naroda.

Rekonstrukcija Vlade TK bi se trebala naći na narednoj sjednici Skupštine TK, koja bi se vjerovatno pod prefiksom „hitna“ mogla održati do kraja ove sedmice.

Skupštinsku većinu za koju vladajućoj koaliciji treba 18 ruku sada će činiti 20 zastupnika, dva manje u odnosu na raniju koaliciju sa DF-om. Međutim, ni sadašnja matematička većina se ne može smatrati u potpunosti stabilnom, jer tri poslanika iz redova SDA nisu pod uticajem Kukićeve i Gutićeve struje u toj stranci, i niko sa sigurnošće ne može tvrditi da će podržati svaku inicijativu koja bude usaglašana u novoj koaliciji.

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.