Povećali proizvodnju: Rudnik soli Tuzla jedino državno preduzeće u TK koje ostvaruje dobit

by admin
| 13:24

Aktivnosti na planu finansijske konsolidacije Rudnika soli Tuzla bile su tema danas održanog sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i Ministra industrije, energetike i rudarstva TK Srđana Mićanovića sa direktorom Rudnika Amirom Sušićem i Franom Josipovićem izvršnim direktorom za finansijske poslove.

Kako je danas rečeno, trenutno se vode aktivnosti na tzv. pretvorbi dugovanja u kapital preduzeća, za što je premijer Gutić izrazio podršku, te istakao da je Rudnik soli Tuzla pozitivan primjer finansijske konsolidacije.

Inače, na osnovu podataka i proizvodnih rezultata Rudnika soli „Tuzla“, može se konstatovati da je ovo privredno društvo u 2014. godini ostvarilo veću proizvodnju za 5%  u odnosu na 2013. godinu. Također, za razliku od ostalih privrednih društava sa većinskim državnim kapitalom koja su u 2014. godini ostvarila gubitke Rudnik je u 2014. godini ostvario dobit. Međutim ostvareni dobitak  Rudnika soli „Tuzla“ u 2014. godini znatno je manji u odnosu na dobitak ostvaren u 2013. godini.

Ipak može se konstatovati da je Rudnik soli Tuzla na dobrom putu oporavka, ali da mu je ipak povremeno potrebna podrška nadležnih institucija, rečeno je na sastanku.

(TI)