Povećali proizvodnju: Rudnik soli Tuzla jedino državno preduzeće u TK koje ostvaruje dobit

by admin
| 13:24

Aktivnosti na planu finansijske konsolidacije Rudnika soli Tuzla bile su tema danas održanog sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i Ministra industrije, energetike i rudarstva TK Srđana Mićanovića sa direktorom Rudnika Amirom Sušićem i Franom Josipovićem izvršnim direktorom za finansijske poslove.

Kako je danas rečeno, trenutno se vode aktivnosti na tzv. pretvorbi dugovanja u kapital preduzeća, za što je premijer Gutić izrazio podršku, te istakao da je Rudnik soli Tuzla pozitivan primjer finansijske konsolidacije.

Inače, na osnovu podataka i proizvodnih rezultata Rudnika soli „Tuzla“, može se konstatovati da je ovo privredno društvo u 2014. godini ostvarilo veću proizvodnju za 5%  u odnosu na 2013. godinu. Također, za razliku od ostalih privrednih društava sa većinskim državnim kapitalom koja su u 2014. godini ostvarila gubitke Rudnik je u 2014. godini ostvario dobit. Međutim ostvareni dobitak  Rudnika soli „Tuzla“ u 2014. godini znatno je manji u odnosu na dobitak ostvaren u 2013. godini.

Ipak može se konstatovati da je Rudnik soli Tuzla na dobrom putu oporavka, ali da mu je ipak povremeno potrebna podrška nadležnih institucija, rečeno je na sastanku.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.