Tuzla: Počela konferencija “Može li biti Evrope bez multikulture?”

by admin
| 9:58

Jučer je počela trodnevna konferencija pod nazivom “Može li biti Evrope bez multikulture?”, posvećena liku i djelu prijatelja Tuzle i BiH, Alexandera Langera. Nakon press konferencije i uvodnih riječi, organizatori su se prisjetili vremena kada je organizovana prva istoimena konferencija sa koje je poslana poruka mira iz Tuzle.

Gradonačelnik Jasmin Imamović u svom obraćanju istakao je da se ne bi desio jedan tako strašan zločin na Kapiji, a sigurno se ne bi desio ni genocid u Srebrenici, niti mnoga druga proizašla iz pojave fašizma u Evropi iza 90. godine, da je bilo po volji istinskog prijatelja ovog naroda Alexandra Langera:

Langerova misija je bila uspostava harmonije među razlikama, baš kao što je i ova konferencija posvećena multikulturalnosti i suživotu. Među svim ljudima treba vladati poštovanje i tolerancija, jer ne postoje razlike zbog kojih bi se trebali mrziti. Razlike treba poštovati, od njih treba praviti mostove. Multikultura i antifašistički duh Tuzle su nešto na što možemo i trebamo biti ponosni. 

Vehid Šehić, predstavnik Foruma građana Tuzla, prisjetio se dana opsade tokom 1994. godine, kada je održana prva konferencija “Verona Forum za mir i povjerenje na teritoriji bivše Jugoslavije” upravo na inicijativu Alexandera Langera:

Tada su se okupili predstavnici civilnog društva iz ratom zahvaćene bivše Jugoslavije, i organizovali diskusiju o prijedlozima rješenja za rat koji je bjesnio. Posebna vrijednost i značaj konferencije je što se održava 20 godina nakon smrti velikog prijatelja Tuzle i BiH, Alexandra Langera, 70 godina od pobjede nad fašizmom, 20 godina od najstrašnijeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Evropi – a to je genocid u Srebrenici i 21 godinu nakon održavanja ove iste konferencije u Tuzli.

Fabio Levi, predstavnik Fondacije “Alexander Langer”, istakao je da su odlučili u Tuzli obilježiti 20. godišnjicu Langerove smrti i dodjelu nagrade koju Fondacija daje svake godine, a ove je dodijeljena Udruženju Adopt Srebrenica, jer je gajio ljubav prema Bosni.

Edi Rabini, predsjednik Fondacije “Alexander Langer” i Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle u znak sjećanja na Alexandera Langera posadili su i drvo na Trgu slobode u Tuzli.

U Narodnom pozorištu Tuzla od 21 sat građani su imali priliku pogledati nastup plesnog ansambla MOTUS iz Italije.

Konferencija se nastavlja danas i sutra.

Konferencija se održava u okviru Međunarodne manifestacije Euromediterranea 2015. 2 – 11. jula 2015., Bolzano – Italija; Tuzla, Sarajevo, Srebrenica – BiH.

(TI)