Vaša pisma: Zbog termina prijemnog ispita maturanti ne mogu na Marš mira

by admin
| 10:49

Na adresu naše redakcije stiglo je reagovanje koje potpisuje grupa maturanata i budućih brucoša, a koji su nezadovoljni terminom održavanja prijemnog ispita na Univerzitetu u Tuzli.

U svom pismu navode:

Ove godine je 20. godišnjica genocida u Srebrenici. Mnogo nas maturanata je imalo želju da učestvuje u  Maršu mira, na koji se kreće 8.jula, te i na taj način odamo počast stradalim u genocidu. Međutim, spriječeni smo, jer su prijemni ispiti na Univerzitetu u Tuzli zakazani 9. Juli.

Svoju egzistenciju m

Na redakcijsku e-mail stiglo nam je reagovanje koej potpisuje grupa maturanata i budućih brucoša, koji su nezadovoljni terminom održavanja prijemnog ispita na Univerzitetu u Tuzli.

U svom pismu navode:

Ove godine je 20. godišnjica genocida u Srebrenici. Mnogo nas maturanata je imalo želju da učestvuje u  Maršu mira, na koji se kreće 8.jula, te da i na taj način odamo počast stradalim u genocidu. Međutim, spriječeni smo, jer su prijemni ispiti na Univerzitetu u Tuzli zakazani za 9. Juli.

Svoju egzistenciju moramo staviti na prvo mjesto, toga smo svjesni, te nam je tako prijemni ispit trenutno najvažniji. Međutim, mnogi od nas su računali da će prijemni biti ranije, jer ove godine za razliku od prošle nije bilo prirodnih nepogoda, zbog koje bi prijemni bili odgođeni i održani čak 9.jula, što se ipak desilo. Uticati na takvu odluku nismo mogli, da se prijemni pomjeri ako ne ranije, onda kasnije, samo da ne obuhvata period u kome bismo bili na Maršu mira, odajući počast žrtvama genocida. Šteta je što se ovime sputavaju pozitivne želje omladine, i što pored svoje spremnosti i želje da odamo poštovanje žrtvama Srebrenice, u nemogućnosti smo da to uradimo.

I to ne samo mi, maturanti, već i mnogi profesori koji su planirali odlazak na marš mira, spriječeni su zbog obaveza oko održavanja prijemnog ispita na fakultetima u tom periodu.

Smatramo da se ovako plemenit čin treba podsticati, da ovakve namjere trebaju biti za primjer, a ne da bivaju sputane, te na taj način umanjena i njihova vrijednost – navodi grupa nezadovoljnih maturanata.

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.