Čeka se verifikacija Skupštine TK: Fabrika obuće “Aida” uskoro ide u stečaj

by admin
| 10:51

Nastavak saradnje fabrike obuće Aida i preduzeća Intral BH iz Lukavca bio je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, ministra industrije energetike i rudarstva TK Srđana Mićanovića i direktora Aide Bahrudina Bašića sa vlasnikom Intrala BH Borutom Lukežom i generalnim direktorom Kompanije Alijom Šehovićem.

Govoreći o trenutnim aktivnostima Vlade Tuzlanskog kantona u pogledu rješavanja situacije u Aidi, rečeno je da je potpisivanje sporazuma sa radnicima u završnoj fazi, te da će odmah po okončanju tog postupka i verifikacije od strane Skupštine Tuzlanskog kantona, direktor Bašić nadležnom sudu podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja u tuzlanskoj fabrici obuće.

„Zbog obaveza i dugovanja koja se gomilaju svakim danom rada Aide u ovakvom statusu, nama je u cilju da se stečaj otvori što prije. Ipak očekujemo da će se zbog procedura i zakonski predviđenih rokova stečaj proglasiti za oko mjesec dana“ istakao je premijer Gutić.

Kada su u pitanju započete aktivnosti, saradnja i budući odnos Aide i Intrala BH, istaknuto je da bi u Aidi bilo uputno voditi programirani stečaj kroz koji će se Aida nastaviti voditi u interesu povjerenika, ali i radnika kojih bi dio tokom provođenja stečajnog postupka mogli nastaviti raditi u Aidi.

Direktor i vlasnik kompanije Intral BH su istakli da im je, na osnovu upita njihovih klijenata, želja i htjenje da u perspektivi ova saradnja dvije fabrike iznjedre rast proizvodnje i nova zapošljavanja.

(TI) / Foto: Ilustracija