Radnici dobili podršku povjerilaca: Dita nastavlja rad, traži se strateški partner

by admin
| 13:49

Oko 50 povjerilaca tuzlanske fabrike deterdženata Dita, uključujući banke, dobavljače, radnike i institucije zasjedalo je danas u Tuzli i donijelo odluku da Dita nastavlja rad.

-Sve što je Sindikat radnika zahtijevao, Skupština povjerilaca je uvažila – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata radnika Dite Dževad Mehmedović.

Kaže da je dogovoreno da nema prodaje Dite u dijelovima, već samo u kompletu, ukoliko do toga dođe. Zaključeno je također da svi povjerioci traže strateškog partnera za ovu tuzlansku fabriku.

Danas je formirano i Vijeće povjerilaca Dite, koje broji sedam članova, od kojih su tri člana iz reda radnika.

-Dita nastavlja bez likvidacije u stečaju – ističe Mehmedović.

Smatra da ovo nije pobjeda samo Dite i radnika, koji su četiri godine istrajali u borbi i očuvali imovinu fabrike, već da je ovo i poruka svim preduzećima u FBiH i RS-u koja imaju sliče probleme.

-Ovo je poruka i da stečaj nije likvidacija, već oporavak – istakao je Mehmedović.

Podsjeća da je Općinski sud Tuzla donio odluku o stečaju Dite, koji će trajati narednih pet godina, te se radnici nadaju da će se iznaći pravi strateški partner i da će ova tuzlanska fabrika ponovo raditi u kapacitetima po kojima je bila poznata u regiji.

-Ditini radnici znaju napraviti proizvod i hoće raditi – poručio je stečajni upravnik Dite Hajrudin Kunalić, poručivši građanima da trebaju kupovati domaće proizvode, te da trgovački lanci treba da budu na strani domaće proizvodnje.

(TI/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.