Univerzitet u Tuzli: Promovisano trideset doktora nauka

by admin
| 15:57

Svečanim činom dodjele doktorskih diploma na čast doktora nauka, danas je Univerzitet u Tuzli promovirao trideset doktoranata koji su u proteklih šest mjeseci odbranili doktorske disertacije na fakultetima Univerziteta u Tuzli.

Svečanu ceremoniju promocije doktora nauka otvorio je rektor Univerziteta u Tuzli, prof. dr. sc. Enver Halilović, govoreći o značaju obilježavanja jednog od najznačajnijih uspjeha u naučnom usavršavanju.

„Kandidati koje danas promoviramo protekle su godine proveli u velikim istraživačkim projektima rađenim pod mentorstvima naših najuglednijih profesora, koji su također danas ovdje s nama.  Kao rektor Univerziteta ja sam ponosan na te rezultate, pozivam i sve vas da ih afirmirate u vašem okruženju i u vašim sredinama, jer ovi rezultati su postignuti u ambijentu u kojem je nauka na margini društvenih zbivanja. Sredstva za istraživanja – za projekte, za opremanje laboratorija i centara, za stipendiranje, za kupovinu literature… danas ne postoje. Sistemski pristup ovome pitanju također nije na pomolu. Danas se naukom bave isključivo univerziteti i to na temelju individualnog pristupa, entuzijazma pojedinaca, te skromnih fondova.”, u svom obraćanju prisutnima kazao je rektor Halilović.

Prilikom svečane ceremonije promovirane doktore nauka predstavljali su dekani fakulteta i mentori koji su govorili o biografskim podacima doktoranata, naučnom i stručnom radu, te o doktorskim disertacijama i doprinosu doktorskih disertacija nauci. Doktorske diplome danas promoviranim doktorima nauka uručio je rektor  Univerziteta u Tuzli, prof. dr. sc. Enver Halilović.

U ime promoviranih doktora nauka, prisutnim se obratila dr.sc. Nermina Ćemalović.

Među danas promoviranim veliki je broj doktoranata iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su se odlučili na odbranu doktorskih disertacija na Univerzitetu u Tuzli.

Na čast doktora nauka promovirani su:

dr.sc. Nidret Ibrić
dr.sc. Nehra Mosorović
dr.sc. Nermina Kravić
dr.sc. Miljenko Cvjetičanin
dr.sc. Edisa Šljivić
dr.sc. Marizela Šabanović
dr.sc. Sehveta Mustafić
dr.sc. Edin Muftić
dr.sc. Azra Okić
dr.sc. Radoslav Miličević
dr.sc. Indira Šestan
dr.sc. Naim Salkić
dr.sc. Rusmir Softić
dr.sc. Edin Hadžimustafić
dr.sc. Jusuf Omerović
dr.sc. Almir Šestan
dr.sc. Esad Mahmutović
dr.sc. Aida Šehanović
dr.sc. Elvedin Landžo
dr.sc. Zora Malešević
dr.sc. Zlatko Saračević
dr.sc. Senad Mehmedinović
dr.sc. Nermin Lapandić
dr.sc. Nermina Ćemalović
dr.sc. Fuad Alić
dr.sc. Albina Softić
dr.sc. Mirzeta Saletović
dr.sc. Sanela Halilović
dr.sc. Muhamed Djedović
dr.sc. Ervin Matović

(Tuzlainfo/untz.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.