Štrajk rudara sve izvjesniji: Traže subvencioniranje za svaki proizvedeni kilovat el. energije

by admin
| 10:09

Rudari rudnika Kreka, a po svemu sudeći i rudari iz cijelog koncerna Elektroprivrede BiH, krajem juna mogli bi izaći na masovne proteste. Od Vlade Federacije BiH i uprave koncerna traže da se što prije krene sa dugo obećavanom dokapitalizacijom rudnika, te da se obezbijedi subvencija rudnicima za svaki proizvedeni kilovat struje – piše Oslobođenje.

Ukoliko do toga ne dođe, rudari izlaze na ulice.

– Vodili smo mnoge razgovore i pregovore dosad, ali čini se da od toga nema ništa. Sad smo odlučili – ukoliko se do kraja mjeseca vlast, ali i uprava u koncernu ne uozbilje i ne osiguraju dokapitalizaciju i subvencioniranje, rudari idu u štrajk. Rudarima je dosta svega, kazao je Fikret Mehić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka, najvećeg zavisnog društva u koncernu.

Subvencije ili štrajk

Subvencioniranje bi podrazumijevalo uplatu 1,5 feninga po proizvedenom kilovatu električne energije. To bi na godišnjem nivou za sve rudnike iznosilo oko 100 miliona KM.

– Bez ovoga se ne može, kao ni bez dokapitalizacije. Otkako smo ušli u koncern, svi ulazni parametri su se povećali i sad su rudari ti koji plaćaju cijenu. Poslujemo s gubicima, a rudarima je sve upitnije i zdravstveno osiguranje, dodao je Mehić.

Rudnici Kreka po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada duguju više od 100 miliona KM. Od toga, kantonalnom Zavodu za zdravstveno osiguranje duguju oko 7 miliona KM. Zbog nemogućnosti plaćanja zdravstvenog osiguranja rudarima, uprava Kreke je od Vlade TK-a zatražila da pripomogne oko ovjeravanja zdravstvenih knjižica.

– Ovim dugom i neredovnim plaćanjem rudnici su doveli u pitanje opasnost kompletnog zdravstvenog sektora u našem kantonu. Ukoliko se povećaju ove obaveze koje rudnik ima, u pitanje bi se moglo dovesti zdravstveno osiguranje oko 60 hiljada stanovnika našeg kantona, kazao je premijer TK-a Bego Gutić.

Vlada TK-a je zatražila i od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a da napravi analizu ukupnih obaveza Rudnika Kreka po osnovu neuplaćenih doprinosa, a od Porezne uprave FBiH da preduzme sve zakonom propisane mjere i aktivnosti u vezi sa naplatom ovih obaveza.

Rudari ne traže krivce, jer, kako kažu, to nije njihov posao. Oni svoj posao rade, ali ga ne rade federalna Vlada i resorno ministarstvo, koje smatraju najodgovornijima za trenutnu situaciju.

– Situacija je sve teža i ozbiljnija. A ovo sa zdravstvenim knjižicama je prevršilo svaku mjeru. Zar su rudnici jedini dužnik i zar na nama treba da se sve slomi, pita se Mehić.

Smjena uprave

Krajem prošlog mjeseca Vlada FBiH je zadužila Nadzorni odbor, generalnog direktora i upravu Elektroprivrede BiH da pokrenu proceduru smjene uprave i Nadzornog odbora u Zavisnom društvu Rudnici Kreka, te imenuju vršitelja dužnosti na ta mjesta.

– Ta procedura je u toku. Mi smo pokrenuli proceduru za smjenu, zatražili smo od Nadzornog odbora da postupi po zahtjevu Vlade FBiH i sad čekamo da se procedura provede prema zakonskim odredbama, kazao nam je Elvedin Grabovica, direktor Elektroprivrede BiH.

Na najavu štrajka, Grabovica je kazao kako je evidentno da se što prije treba krenuti u izradu zakonskih i podzakonskih akata za regulisanje subvencioniranja, kao i u dokapitalizaciju i modernizaciju.

– Problematika rudnika prevazilazi mogućnosti Elektroprivrede BiH i potrebna je podrška i Vlade FBiH, ali i šire društvene zajednice. Mi smo već uradili puno i sad je vrijeme da se i federalna Vlada što prije uključi u rješavanje ovih problema, dodao je Grabovica.

U posljednje četiri godine iz koncerna je u rudnike uloženo oko 170 miliona KM, umjesto gotovo 300 miliona, koliko je nakon zaključivanja ugovora o udruživanju obećano. Međutim, kako poručuju struka i Sindikat, realne potrebe za ulaganjima u rudnike su oko 400 miliona KM, a to se samo odnosi na nabavku i remont opreme.

Pored ovoga, tu su i dugovanja prema dobavljačima, koja je prvobitno trebala preuzeti Elektroprivreda, što se na kraju nije desilo – navodi se u tekstu Oslobođenja.

(Tuzlainfo)

Vezani tekst: U “minusu” sedam miliona KM: Dugovanja Kreke ugrožavaju zdravstveni sistem TK

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.